In de hak van de laars

De hak van de laars die Italië vormt, tussen de Adriatische en de Ionische Zee, verdient een ontdekkingstocht. In het nog relatief onbekende Puglia moet je deze plekken zeker zien.

Vallei van de trulli of kabouterhuisjes

Tussen Brindisi en Bari ligt de bekendste bezienswaardigheid van Puglia: de vallei van de trulli. Al eeuwen bouwen de boeren ronde stenen hutten met een kegelvormig dak, kabouterhuisjes van gestapelde kalkleien, zonder cement. “Volgens de overlevering moest je alleen belasting betalen op bouwwerken met een deur”, verklaart Anna, onze gids. “Als de controleur in Puglia opdaagde, verwijderde de boer de sluitsteen boven de ingang en vond de belastingambtenaar slechts een berg stenen”. In de trulli kan je ook verblijven.

Goudkleurig Lecce

De stad Lecce, een uur ten zuiden van de havenstad Brindisi, vormt een homogeen geheel van goudkleurige zandsteen. “Onze pietra Leccese kan je vers uit de groeve makkelijk bewerken. Eens blootgesteld aan de buitenlucht verhardt dit gesteente snel”, vertelt Anna. Van de 16de tot de 18de eeuw bouwden exuberante kunstenaars hier tientallen kerken in weelderige rococo. “Als gevolg van het isolement van het zuiden brak de renaissance hier nooit echt door”, verduidelijkt Anna. “Lecce bleef hangen in de barok”. Opmerkelijk zijn de verwijzingen naar Afrika, zoals de krullenbol met volle lippen die een sierbalkon onderstut. Het is slechts een detail van de Santa Croce-kerk, gedecoreerd met griffioenen, heiligen, cherubijnen en bloemmotieven. Toch werden niet alle details in steen gebeiteld. “Cartapesta, papiermaché, was in de 17de eeuw erg populair in Lecce en goedkoper dan marmer of hout”, vertelt Anna. Claudio Riso houdt in zijn atelier deze traditie in eer. Ideaal voor een souvenir.

Witte dorpen

Locorotondo ligt in witte concentrische cirkels op een heuvel rond een kerk. Het panorama over de Valle d’Itria, met haar trulli en duizenden olijfbomen, is ronduit schitterend. Overdag maakt het dorp een doodse indruk. ’s Avonds verzamelen carnivoren uit de wijde omgeving voor de barbecue, waarbij spiesjes en koteletten worden gegrild in houtvuurovens. Ook Ostuni, een wit dorp op een heuvel te midden groene olijfbomen, is een omweg waard. Zoals in de meeste dorpen, ligt de barokke kerk op de top, zodat je in het labyrint van nauwe steegjes niet kan verdwalen.

Schilderachtige stadsstranden

In Lignano Mare langs de Adriatische kust vind je de mooiste stranden. De badplaats dankt haar wereldfaam aan zanger Domenico Modugno, geëerd met een standbeeld op een klif. Versteend als een vogel kijkt hij met gespreide armen naar zijn geboortedorp: Volare, oh oh...

Visserseiland Gallipoli

Gallipoli, een witgeblakerd schiereiland van vissers, kan zijn Griekse roots moeilijk verbergen. In de schaduw van smalle straatjes droogt de was aan het raam, roken mannen op de stoep en praten vrouwen met borduurwerk in de hand. Of ze draaien geduldig pasta tot dunne strengen, waarvan ze tussen duim en wijsvinger orecchiette (oortjes) drukken. Op het strand is het rustiger dan op de vismarkt, waar mosselen, oesters, en vooral zeeegels lokale specialiteiten zijn.

TEKST EN FOTO’S JO FRANSEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content