Met een Citroën Traction Avant over kleine landwegen, het lijkt wel een jaren 40-film.

In een oldtimer door het Viroindal

Destijds was hij razendpopulair en betaalbaar. Het model was ook dé ster in tal van actiefilms tussen 1930 en1950, als lievelingsauto van zowel gangsters als verzetslui en de Gestapo... Maar de generaties na 1945 leerden hem vooral kennen als de auto die in de schuur van hun grootouders stond te roesten of enkel nog uitreed bij bruiloften en communiefeesten.

Toch spreekt de mythische Citroën Traction Avant ook vandaag nog tot de verbeelding. Ermee rondrijden is een sprong maken in de tijd, toen auto’s nog knusse en goed verende zitbanken en een sober dashboard hadden, en het interieur altijd lichtjes naar benzine en bakeliet rook.

Het is precies die retrobeleving die de Rétroberlines du Viroin sinds vorig jaar aanbieden. In een Traction Avant 11B van de jaren 50 rijden we mét chauffeur een lus van een dertigtal kilometer over de kleine landwegen en lieflijke dorpjes van het Viroindal – de streek van de kalksteenrotsen (Calestienne) niet ver van de Franse grens. De auto mag dan een authentieke oldtimer zijn, hij is wel uitgerust met HD-schermpjes waarop je filmpjes te zien krijgt die dankzij de gps op het juiste moment starten.

Ze vertellen je meer over de regio waar je op dat moment doorrijdt en tonen luchtbeelden en foto’s van vroeger. Je krijgt ook fragmenten te horen uit het werk van de streekauteur Arthur Masson (1896- 1970), de man achter het kleurrijke dikkertje Toine Culot. Uit zijn verhalen spreekt een grote liefde voor de streek, die het landschap dat aan ons voorbij trekt kleurt met een streepje poëzie.

Meer weten? Rétroberlines du Viroin, espacemasson.be. Max. 3 volwassenen + 1 kind per auto. Filmpjes ook beschikbaar in het Nederlands.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content