Is een smartphone een goeie gps?

Kunt u uw gps aan de kant schuiven en vervangen door een navigatie-app op uw smartphone? Het antwoord in vijf stappen.

Navigatiesystemen. Tot dusver waren ze voorbehouden voor gespecialiseerde gps-toestellen. Maar vandaag vindt u ze ook aan boord van smartphones. Meestal gratis, bovendien. Maar wat zijn daarvan de voor- en nadelen?

1 Batterijduur

Eenmaal losgekoppeld van de sigaret-tenaansteker, heeft een klassieke gps een batterijduur van niet meer dan drie uur. Met een smartphone is het nog erger gesteld. De onze heeft het welgeteld één uur uitgehouden zonder voeding. Met het reële risico dat wie zijn smartphone gebruikt in gps-modus voor voetgangers, het gevaar loopt dat de batterij compleet leeg raakt, waardoor de telefoon onbruikbaar wordt.

2 Gewicht en weerstand

Met 6 inch phablets worden smart-phones even zwaar als een gps-toestel. Maar soms ook even solide als wandelnavigatietoestellen. Sommige telefoons zoals de Z1 en Z2 van Sony zijn schokbestendig en zelfs waterdicht tot op één meter diepte. Hier kan geen enkel navigatietoestel voor auto’s tegenop.

3 De prijs

De prijs van een gps-systeem varieert van € 75 tot €400, terwijl een applicatie downloaden op een smartphone (iPhone of Android) tot €40 kan kosten, maar meestal gratis is. Goedkoper vindt u niet.

4 Beeld en geluid

Het gebruikscomfort van een navigatietoestel hangt af van de grootte van het scherm. Een 4 inch smartphone is geen partij voor een gps van groot formaat (8 tot 9 inch of meer) maar phablets en ook tablets van meer dan 6 inch kunnen de concurrentie wel aan. De belangrijkste kritiek op gps-apps is het comfort van het display en de geluidskwaliteit van de steminstructies.

5 Sociale netwerken

Een onmiskenbaar voordeel van een navigatie-app voor smartphone is de verbinding met sociale netwerken. De app toont u niet alleen de weg, maar spreekt erover met uw vrienden. Informatie uitwisselen over een plek, content downloaden (wegen, interessante plaatsen, verkeersinformatie, foto’s): een smartphone met een 3G of wifi-verbinding is op dat vlak onklopbaar.

Conclusie

Nu de gps bij zowat alle automerken in het dashboard geïntegreerd is, zullen smartphones, die toch minder gebruiksvriendelijk zijn, eerder dienen als hulpoplossing. Of als eerste navigatie-ervaring voor beginners. Hun belangrijkste nadelen zijn de soms verouderde kaarten, de slechtere kwaliteit van de voice modus, en de soms verrassende routevoorstellen. Toch blijft de gps-app een bijzonder interessant alternatief, omdat hij gratis is. Binnen vijf jaar zal uw route overigens vast en zeker worden berekend door een smartphone: het scherm zal gewoon worden gedupliceerd op het dashboard van uw auto. Mercedes, Audi, VW en anderen werken hieraan. De houder met zuignappen zal dus definitief van uw voorruit verdwijnen. En dat is goed nieuws!

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content