Italiaanse bolides

Italiaanse glamoureuze wagens die je aan het dromen zetten. Tot eind januari kan je ze bewonderen in Autoworld in Brussel.

Autoworld in Brussel heeft intussen een traditie van grote eindejaarstentoonstellingen. Dit jaar gaat alle aandacht naar la bella macchina italiana. Dat Italianen doorgaans goede smaak hebben, staat buiten kijf. Niet alleen hun modecreaties, kookkunst en design spreken tot de verbeelding. Ook de wagens die ze maken, stralen een en al finesse uit.

De jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw vormde de gouden periode voor de Italiaanse auto-industrie. Constructeurs als Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Ferrari, Maserati en later Lamborghini probeerden elkaar qua technologische vindingrijkheid voortdurend de loef af te steken, waardoor er steeds krachtiger auto’s uit de fabrieken kwamen gerold. De Italiaanse creaties verwierven ongeëvenaard prestige overal ter wereld. En ze blijven tot op vandaag fascineren. Reden genoeg dus voor Autoworld om er een tentoonstelling aan te wijden.

Italiëgevoel

Terwijl het buiten wintert, dompelen de scenografen je helemaal onder in de warme sfeer van een Italiaanse stad. Ze creëerden een piazza, typische steegjes en lanen afgezoomd door gaanderijen. De piazza vormt het kloppende hart van de expo. Er is een café en wijnbar en vooral, er staan enkele buitengewone glimmende wagens geparkeerd: een zeldzame Alfa Romeo Disco Volante uit 1952, waarvan slechts vier exemplaren werden gebouwd (deze werd uitgeleend door het automuseum van Turijn), en een Lamborghini Miura uit 1967 die door Gandini werd ontworpen en door designer Bertone werd aangekleed. Midden op de bruisende piazza pronkt ook een Ferrari 275 GTS Pininfarina. Hij behoorde ooit toe aan actrice Raquel Welch. Naast 20 indrukwekkende exemplaren, kan je enkele onmisbare populaire stadsautootjes uit de jaren ’50 en ’60 bewonderen: een Fiat Cinquecento Giardiniera, een Vespa driewieler, een Multipla taxi, een Autobianchi Cabrio. Want ook ‘Giovanni met de pet’ had stijl.

Nieuwe generatie

Het milieu, snelheidsbeperkingen, de files. De Italiaanse producenten van luxewagens lijken er nog niet van gehoord te hebben. De hedendaagse versies doen niet onder voor hun voorgangers. Het museum haalde drie exclusieve modellen naar Brussel. Een Alfa Romeo Disco Volante, die in 2013 uit de ateliers van Touring Superleggera in Milaan werd gerold, een bijzonder exclusieve Lamborghini Veneno, waarvan er in 2013 slechts drie exemplaren werden gebouwd en een LaFerrari, het jongste pronkstuk van Ferrari. Je kan ze in Autoworld allemaal van dichtbij bekijken. Wel enkel kijken. Even plaats nemen achter het stuur is uitgesloten. Want het gaat om zeer waardevolle exemplaren.

Italian Car Passion. La Bella Macchina. 3/12 tot 31/1/2016 in Autoworld, Brussel. Di-zo, 10-18 u. €13. www.autoworld.be, www.italiancarpassion.be

ANN HEYLENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content