© FRANK BAHNMÜLLER

Joke dirigeert een bijzonder koor

Je ziet hen allemaal opkomen als mensen met een beperking. Maar eens ze beginnen te zingen, vergeet je dat totaal. Dat is het mooiste compliment dat Joke Tanghe (62), dirigent van het Torhoutse koor Smile, kreeg na een optreden. “Mijn man is met het koor gestart in 2008, toen hij nog voor de groendienst van een maatwerkbedrijf werkte. Hij zingt voortdurend, ook terwijl hij mensen met een busje naar hun werkplek bracht. Hij merkte dat de werknemers van het maatwerkbedrijf graag meezongen en kwam zo op het idee een koor op te richten.”

Drie jaar later nam Joke, zelf muzikant en koorzangeres in haar vrije tijd, het dirigeerstokje over. Het koor kwam intussen volledig los te staan van het maatwerkbedrijf en kent zo veel interesse dat het zelfs leden moet weigeren. “Dat is jammer, maar we willen er echt zijn voor onze mensen. We willen hen allemaal kunnen helpen als het nodig is en hen de ruimte geven om hun verhaal te doen. Dat lukt niet als we met te veel zijn.” Een keer in de week repeteert de groep om toe te werken naar een voorstelling. “Ik kies meestal het thema en dan mogen de leden ideeën voor liedjes indienen. Die zijn heel divers, van Clouseau tot K3, maar ook anderstalige liedjes. Ik maak dan een selectie en onze pianist schrijft de arrangementen voor de muzikanten. Iedereen wordt tijdens het optreden eens in the picture gezet: sommigen zingen een solo, anderen dansen of beelden iets uit. Alles is even belangrijk in een voorstelling van Smile. Onze zangers stralen enorm veel plezier uit op het podium en ze maken het publiek gelukkig. Daar staat de naam van ons koor voor.”

We gaan te voorzichtig om met mensen met een beperking, terwijl ze zoveel talenten hebben. Joke Tanghe

“Ik vind dat mensen soms te overbeschermend zijn ten opzichte van personen met een beperking. In onze groep helpt iedereen elkaar en zie je vooral heel veel talenten. Door met die sterktes aan de slag te gaan, kan je grenzen verleggen. Drie jaar geleden hebben we, op vraag van de groep, een musical gebracht. Ik had de lat heel hoog gelegd, maar het is ons gelukt. Dankzij die uitdaging is het niveau en de durf van het koor enorm toegenomen.”

koor-smile.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content