Kan ik deeltijds terug aan de slag?

Ik ben al een tijdje thuis met ziekteverlof. Ik voel me goed genoeg om mijn werk te hervatten, maar niet voltijds. Kan ik deeltijds terug aan de slag? Is dat maximaal halftijds? Heb ik een attest van de huisarts nodig? En hoeveel bedraagt mijn uitkering dan?

Als je langdurig ziek bent, kan je aan de adviserend geneesheer van je ziekenfonds vragen of je deeltijds het werk mag hervatten. Hij moet daar toestemming voor geven. Een attest van je huisarts is dus niet voldoende. De adviserend geneesheer zal jou toelating geven om te werken, als je nog minstens 50% arbeidsongeschikt bent. Dat wil niet zeggen dat je maar halftijds terug aan de slag mag. Die 50% is het percentage ongeschiktheid dat je minimum moet hebben om nog recht te hebben op een ziekte-uitkering bovenop je loon.

Nieuw is dat de periode dat je deeltijds terug aan de slag kan (en dus ook nog een ziekte-uitkering krijgt) maar twee jaar mag duren. Vroeger kon die combinatie langer. Je moet zelf goed deze termijn opvolgen, want als je na die twee jaar toch nog zou blijven werken tijdens je arbeidsongeschiktheid, dan kan er 10% van je ziekte-uitkering worden ingehouden. Werk je 20%, dan behoud je je uitkering. Daarna daalt je uitkering. Werk je bijvoorbeeld 40%, dan daalt je uitkering naar 80%, werk je 60%, dan daalt ze naar 60%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content