Kan ik met bètablokkers sporten zoals vroeger?

Stuur ons je gezondheidsvraag. Wij leggen ze voor aan een expert.

Ik loop en fiets al jaren. Mijn arts schreef me recent bètablokkers voor en sindsdien merk ik dat ik het lastig heb bij het lopen. Mijn hartslag blijft op een bepaald niveau hangen, waardoor ik minder intensief kan sporten dan voorheen. Ik raak ook veel sneller uitgeput.

Bètablokkers zorgen ervoor dat je bloeddruk daalt en je hartslag vertraagt: je hart wordt ontlast omdat je hartslag niet meer boven een bepaald niveau uitstijgt. Dat kan een remmende invloed op je sportprestaties hebben. Je hart kan zijn natuurlijk maximale hartslag niet langer bereiken, waardoor het minder bloed en zuurstof rondpompt naar de spieren. Het effect verschilt naargelang het type bètablokker en de dosering. En sommige mensen reageren ook gevoeliger.

Alternatieven

Bètablokkers worden onder meer ingezet voor hoge bloeddruk. Tot voor enkele jaren waren ze de eerste keuze. Vandaag bieden andere geneesmiddelen (calciumantagonisten, ace-inhibitoren) een evenwaardig alternatief. Ze verlagen doeltreffend de bloeddruk zonder de hartslag te vertragen. Interessant voor wie regelmatig en intensief sport. Vraag je arts wat voor jou de beste optie is. Daarnaast schrijven artsen bètablokkers voor bij aandoeningen als hartritmestoornissen. Hier moet eerst naar de precieze oorzaak en het type stoornis worden gekeken. In sommige gevallen brengt stressreductie en minder cafeïne wat soelaas. Is er sprake van ernstigere ritmestoornissen, dan kunnen bètablokkers nodig zijn. Verder zijn er aandoeningen waar geen alternatief is voor bètablokkers: na een hartinfarct, bij angina pectoris en hartfalen.

Extra trainen?

Extra trainen om het remmende effect van bètablokkers weg te werken, heeft geen zin. Je kan beter bij je arts een inspanningstest op de fiets afleggen met een lactaatafname om te zien hoe de verzuring van je spieren wordt opgebouwd. Voor recreatieve sporters is het aangewezen om zoveel mogelijk te trainen zonder de spieren te verzuren. Zo onderhoud je op een gezonde manier een goede basisconditie. Heel wat recreanten sporten echter tot ze ‘het goed voelen’ maar dat is erover. Via een inspanningstest kan je laten bepalen wat de veilige hartslagzone is waarbinnen je best sport, ook met bètablokkers. Die hartslagzone zal uiteraard iets lager liggen.

’s Ochtends gaan lopen of fietsen en pas nadien je bètablokker nemen om beter te kunnen sporten, is zeker geen goed idee. Bij een aandoening als hypertensie begint de bloeddruk al rond 5 tot 6 uur ’s morgens te stijgen. Door de medicatie uit te stellen, riskeer je te gaan lopen met een verhoogde bloeddruk en dat is potentieel gevaarlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content