© getty images

Kat met cataract

Worden de ogen van je kat waziger en ben je bang dat ze problemen krijgt met haar zicht of zelfs blind wordt? Vooreerst moet je bij katten een onderscheid maken tussen cataract (staar) en lenssclerose. Cataract is een ziekte die tot blindheid kan leiden, terwijl het bij lenssclerose om een normaal leeftijdsgebonden verouderingsproces van de lens gaat. De ooglens werkt als een cameralens binnenin het oog: ze laat beelden op het netvlies vallen, zodat deze kunnen worden doorgegeven aan de hersenen.

Cataract kan verschillende oorzaken hebben. Het probleem kan bijvoorbeeld ontstaan na een oogontsteking of na een letsel, het kan verband houden met een onderliggende ziekte zoals diabetes, maar het kan ook erfelijk zijn (zeker bij bepaalde kattenrassen) of aangeboren.

Er bestaan medicijnen tegen staar, maar die zorgen vaak voor wisselende resultaten. Ze zijn vooral bedoeld om de verdere achteruitgang van de ooglens af te remmen, want cataract genezen doen ze niet. Deze medicatie – in de vorm van oogdruppels of tabletten – wordt vaak gebruikt in het beginstadium van de ziekte of als een operatie niet mogelijk blijkt.

Via een operatie kan cataract wel worden verholpen, maar dan moet de dierenarts voor de ingreep wel nagaan of de voordelen opwegen tegen de risico’s. Is je kat al wat ouder en heeft ze naast staar ook al last van nierfalen bijvoorbeeld, dan is ze geen ideale kandidaat voor dit soort operatie. Een jonge en verder gezonde kat met staar komt wel in aanmerking. De ingreep wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde dierenoogarts. De ondoorzichtig geworden lens wordt tijdens de operatie met behulp van ultrasound opengebroken, waarna de losgekomen deeltjes worden opgezogen. Vervolgens brengt de oogarts een kunstlens aan, waardoor je kat haar zicht terugkrijgt.

Na de operatie is het erg belangrijk dat je de richtlijnen van de dierenarts strikt opvolgt. Zo moet je kat verplicht een halskraag aan, moet je oogdruppels aanbrengen en moet je oraal medicatie toedienen. De enige manier om complicaties te voorkomen!

SÉBASTIEN DELGOFFE  Dierenarts
SÉBASTIEN DELGOFFE Dierenarts© G.F. GUY PUTTEMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content