“Kom me niet vertellen dat zij vijftig zijn!”

De veertiende editie van de modellenwedstrijd van Plus Magazine werd een echte ‘grand cru’. Na een korte inwijding in de geheimen van het vak, defileerden de twaalf finalisten als echte professionals over de catwalk. Een impressie van twee droomdagen die hun leven veranderden...

Zij vijftig? Dat kan toch niet! Vanachter zijn buffet staart de jonge ober van hotel Metropole naar het podium. Zijn mond halfopen, zijn blik vol ongeloof. Overtuigd dat hij voor de gek gehouden wordt. Nu ja, kan je het hem kwalijk nemen? Helga, Marleen, Zsuzsa, Eric, Francis en al de anderen lijken in niets op het beeld dat een man van twintig of dertig heeft van een vijftigjarige. Deze prachtige mensen hebben niet meer dan een paar lachrimpels, zijn haast perfect gebouwd en zien er sportief uit.

“Op mijn vijftigste voel ik me beter dan ooit, op alle vlakken. En dat wil ik hier bewijzen!” Dat was de boodschap die alle kandidaten û ieder op zijn manier – verspreidden. We hoorden nog andere redenen: een nieuwe wereld ontdekken, een nieuwe uitdaging aangaan, een nieuwe carrière vinden. Hiermee verwezen de kandidaten naar een job als model, iets wat voor 7- tot 77-jarigen (en ouder) nog altijd de ultieme droom is. En als kers op de taart waren er natuurlijk de prachtige prijzen die de winnaars kregen. Ook daarom schreven 550 mensen zich in voor de 14de editie van onze modellenwedstrijd. 60 kandidaten haalden de preselectie en uiteindelijk mochten acht vrouwen en vier mannen naar de grote finale.

Klaar voor de uitdaging

Zaterdag 5 juli, vroeg in de ochtend. De kandidaten komen druppelsgewijs toe. Behalve een paar mensen die in hun jeugd ooit eens een beetje modellenwerk hebben gedaan, heeft niemand ooit een voet op de catwalk gezet. De eerste uren hebben ze het dan ook niet makkelijk. Ze moeten alles ineens onder de knie zien te krijgen: lopen op het ritme van de muziek, naar het publiek kijken... Voormalig model en choreografe Danièle Daze doet de pasjes voor. En -typisch voor de modellenwedstrijd van Plus Magazine- bij de kandidaten is het ijs al gebroken: we zien de eerste vriendschapsbanden groeien.

’s Avonds voelt iedereen de vermoeidheid in de benen. De hele dag gedefileerd, en tussendoor samen met journaliste Ghislaine Nuytten en stiliste Sonja Mertens de outfits voor de finale gekozen en gepast. Niet verwonderlijk dat iedereen na het diner het liefst snel onder de lakens kruipt. Behalve de mannen (tja), die babbelen nog een tijdje door.

Zondagochtend 6 juli. De pasjes worden nog een laatste keer ingeoefend en daarna laten we de finalisten achter in de deskundige handen van kappers en visagistes.

15u. De muziek zwelt aan en hop, we beginnen eraan! De kandidaten tonen eerst een paar losse, ongedwongen outfits (Sandwich) en verschijnen daarna in avondkleding (Stills) op de catwalk. Even poseren voor huisfotograaf Eddy Vangroenderbeek en een interview met Ghislaine Nuytten, de presentatrice met dienst. Verbazing op de gezichten van iedereen die de kandidaten zaterdagochtend hun eerste catwalkpasjes zag maken. In één weekend bewegen ze zich zo natuurlijk, ze zijn haast professionals geworden! In onze ogen winnen ze dan ook allemaal!

In verhouding tot een heel mensenleven is dit weekend misschien niet meer dan een minuscule voetnoot. Maar de sfeer en de nieuwe vriendschappen die de kandidaten eraan overhouden, maken er ongetwijfeld een voetnoot van die ze nooit meer zullen vergeten.

En de winnaars zijn...

Wie wint? De jury heeft beslist. Bij de vrouwen wordt het Martine Dubois, een juriste uit Visé (Luik). Zij krijgt al jaren van iedereen te horen dat ze met haar lengte, haar perfecte figuur en mooie gelaat álles heeft om het te maken als model. Bij de heren maakt Harry Geeraerts zijn jeugddroom waar. Hij woont in Aartselaar (Antwerpen) en is chefkok in een rusthuis. Het was zijn moeder, een trouwe lezeres van Plus Magazine die ook vaak deelneemt aan onze cruises, die hem aanspoorde om zich in te schrijven.

Bij de slotdrink feliciteert iedereen iedereen. Impressies worden uitgewisseld. Verhalen verteld. En daar is ie weer, die jonge ober van de Metropole. Hij klampt ons aan. Komaan, geef toe, die winnaars, die zijn toch geen 50! Hij heeft gelijk. Harry is... 49. En Martine? 50, op de kop. Komaan zeg, je maakt een grapje! n

A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content