Langs de Noorse fjorden

Niets leuker dan Noorwegen, een van de mooiste bestemmingen van Europa en het land van Frozen, te ontdekken vanop het water. Maar het summum blijft de bestemming zelf: de Noorse fjorden, waarvan een onweerstaanbare magie uitgaat.

Muziek, zon, lekkere cocktails en hapjes, de sfeer zit meteen goed als we Amsterdam uitvaren. Enkele mensen springen het zwembad in, anderen chillen in de bubbelbaden. De toon is gezet. De MS Rotterdam, het nieuwe vlaggenschip van Holland America Line, is intussen de zevende incarnatie van het schip dat in 1872 van Nederland naar New York voer. Met 300 m lengte is het groot, maar niet té, hoewel we zelfs op een zeedag vlotjes 10.000 stappen halen. Al is het maar om alle kunst te bewonderen van dit varend museum dat ongeveer evenveel hedendaagse kunstwerken, namelijk 2.645, als passagiers aan boord heeft.

Eidfjord, springplank naar het walhalla

Wanneer we aanmeren in het kleine Eidfjord, lijkt het alsof we een enorm flatgebouw in hun voortuin droppen. Het dorpje telt slechts 600 zielen en ligt in een zijarm van de spectaculaire Hardangerfjord. Na een etmaal varen verwisselen we onze zeebenen maar wat graag voor wandelschoenen. We skippen de excursies en genieten van het beste dat Noorwegen te bieden heeft: meren, fjorden en veel groen. We krijgen er nog wat geschiedenis bovenop wanneer we op een record aantal Vikinggraven stoten. Eidfjord was blijkbaar dé springplank naar het walhalla. Na een flinke klim trakteren we onszelf op kaffe, gewoon uit een thermos, in een gezellig houten koffiehuisje. En we proeven onze eerste dag aan wal al meteen een Noorse specialiteit, kanelsnurrer, een uit de kluiten gewassen koek waarin kaneel de plak zwaait.

Eidfjord, een dorp van 600 zielen.
Eidfjord, een dorp van 600 zielen.© Myriam Thys

Ålesund, kleurrijkE archipel

Het idyllische Ålesund, dat op zeven eilanden werd gebouwd, balanceert tussen fjord en oceaan. Blikvangers zijn de pastelkleurige jugendstilhuizen met Vikingelementen die, nadat het stadje in 1904 in vlammen opging, overal oprezen. Enkel Molovegen bleef overeind, een wijk met antieke houten visdepots die aanvoelt als een oude postkaart. Ålesund is dan ook een echte vissersstad, die al sinds de 8ste eeuw befaamd is voor haar stokvis. Het mooist is het in felle kleuren badende Alesundet, een zeestraat die het centrum in twee splijt en waar oude pakhuizen werden getransformeerd tot trendy hotels en restaurants. Onze excursie voert ons naar twee van de andere zeven eilanden die met tunnels en bruggen verbonden zijn: Godøy, met zijn iconische vuurtoren en mooie vergezichten, en Giske, waar Vikingverhalen de boventoon voeren. We maken tenslotte nog een minicruise door de Hjørhundfjord, minder bekend, maar omringd door de indrukwekkende Sunnmøre Alpen. Om de hele mini-archipel in één oogopslag te bewonderen beklimmen we 417 treden naar de top van de Aksla-berg, waar we ook svelet proeven, een met roomboter gevuld pannenkoekje. Volgens de locals een must of je bent niet in Ålesund geweest.

Kanelsnurrer, een koek waarin kaneel de plak zwaait.
Kanelsnurrer, een koek waarin kaneel de plak zwaait.© Myriam Thys

Op reis aan boord

Met 10 restaurants en bijna evenveel bars maken we een culinaire wereldreis aan boord, van oer-Hollands via Mediterraans tot Aziatisch, onder supervisie van enkele topchefs. Tafelen en cocktails drinken kan dus elke dag op een andere plek. Zelfs op zeedagen is het aan boord vrij rustig. Overal is plaats om te relaxen en van verveling is geen sprake. Het entertainment is van hoog niveau. Vooral de lichtdecors op de World Stage met gigantische 270° ledwand zijn ronduit indrukwekkend. De Music Walk, met diverse muziekbars, is onze favoriete hang-out. Met stip op één: de BB King’s Blues Club, waar een topzangeres zelfs de stijfste harken aan het dansen krijgt. Ook overdag volgen de activiteiten mekaar op: sportievelingen kunnen joggen, fitnessen en zelfs basketballen of tennissen op het bovenste dek. Voor levensgenieters zijn er de spa, high tea, whisky- en wijndegustaties. Of je kan gewoon zonnen en zwemmen en de onwaarschijnlijke landschappen bewonderen, want het schip doorkruist de mooiste fjorden van Noorwegen.

Met de MS Rotterdam langs de fjorden scheren.
Met de MS Rotterdam langs de fjorden scheren.© Myriam Thys

Geiranger fjord, werelderfgoed

Niets is leuker dan Geiranger – de beroemde fjord en terecht Unesco Werelderfgoed – met een kop koffie in de hand te ontdekken tijdens een zonsopgang. Terwijl het ochtendlicht de fjord langzaam inkleurt, zweven we over het helblauwe water tussen majestueuze kliffen, die zich als diva’s in het strakke wateroppervlak spiegelen. De bergwanden lijken lek geschoten, maar de spectaculairste waterval is The Seven Sisters. We leggen wat vroeger aan dan gepland. Een goeie zaak, want in Geiranger valt veel te beleven. Zo beklimmen we de Storfossen, een waterval die het stadje bulderend doorklieft om zich daarna in de fjord te storten. Bovenaan ligt het Fjord Centre, een museum dat voor veel duiding zorgt op deze reis. Wat volgt is een adrenalinestoot door vier seizoenen: een 8 km lange afdaling met een mountainbike vanop 1.100 m. We scheren langs vijf meter hoge sneeuwmuren en eeuwenoude herdershuisjes die zich aan de bergwand vastklampen. Af en toe gaan we op de rem staan zoals bij het iconische view-point de Queen’s Chair, waar we in vogelperspectief op ons schip neerkijken. Geiranger was in 1869 het eerste stadje waar een cruiseschip aanlegde. In 1905 waren het er al 100. Er werd een speciale wagen ontworpen, de Geiranger Opel, die negen mensen tegelijk kon vervoeren. Eén daarvan is nog te bewonderen in het Union Hotel.

Ålesund met zijn pastelkleurige huizen.
Ålesund met zijn pastelkleurige huizen.© Myriam Thys

Bergen, bruisende cultuurstad

Bergen is een charmante stad die aanvoelt als een groot dorp. De kasseistraten en witte houten huizen die lichtjes beneveld tegen mekaar aanleunen versterken dat effect nog. De mooiste en oudste wijk is Bryggen, waar de oorspronkelijk 12de-eeuwse Hanzehuizen de tand des tijds hebben weerstaan. Ze werden na elke brand op exact dezelfde manier heropgebouwd, uit noodzaak en vooral tijdsgebrek. We beklimmen ook de Fløyenberg, waar we een uniek zicht op de stad hebben. Maar top of the bill is de excursie naar Troldhaugen, het zomerverblijf van Edvard Grieg. Hij componeerde achter zijn charmante houten villa, in een hut bij het Nordåsvannet-meer, waar hij inspiratie vond voor zijn meesterwerken. We worden er getrakteerd op een pianorecital. Op de terugweg stoppen we in Fantoft, bij een van de nog 28 houten staafkerken van Noorwegen, met tal van Vikingelementen.

Het vuurtorentje dat nu een hotelkamer is.
Het vuurtorentje dat nu een hotelkamer is.© Myriam Thys

Tijdens onze laatste zeedag proberen we de zwembaden uit en laten we ons bepamperen in de Greenhouse Spa. We genieten nog één keer van het lekkere eten aan boord, struinen wat shops af en pikken een voorstelling mee op de Main Stage. Het leven zoals het is op de MS Rotterdam, relax en helemaal hygge.

Praktisch

Holland America Line (HAL) vierde op 18 april haar 150ste verjaardag en vorig jaar 75 jaar cruisen naar Alaska, waarin ze pionier zijn én marktleider. HAL biedt cruises aan in 400 havens en 114 landen. Deze 7 Nachten Noorse legendes vind je terug op hollandamerica.com/nl

Standbeeld van een visser in Ålesund.
Standbeeld van een visser in Ålesund.© Myriam Thys
Welkom in een kajuit van de MS Rottedam.
Welkom in een kajuit van de MS Rottedam.© Myriam Thys
De Lidopool met openschuifbaar dak.
De Lidopool met openschuifbaar dak.© Myriam Thys
Pauseren bij een 5 m hoge sneeuwmuur tijdens een afdaling met de mountainbike.
Pauseren bij een 5 m hoge sneeuwmuur tijdens een afdaling met de mountainbike.© Myriam Thys
De Storfossen waterval loopt over in de Geiranger fjord .
De Storfossen waterval loopt over in de Geiranger fjord .© Myriam Thys
Het oude centrum van Bergen lijkt nog altijd op een klein dorp.
Het oude centrum van Bergen lijkt nog altijd op een klein dorp.© Myriam Thys
Het zomerhuis van Edvard Grieg.
Het zomerhuis van Edvard Grieg.© Myriam Thys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content