Langs onbetreden paden

Op een boogscheut van België, tussen Calais en Boulogne-sur-Mer, ligt de Opaalkust. Een ongerepte streek met oude stadjes, vissersdorpjes en spectaculaire kliffen. Een streek die u het best verkent via de kleine paden...

We hebben een afspraak met Jacques, die ons begroet met een brede glimlach. Hij is dan ook een Greeter – letterlijk vertaald: een verwelkomer, een vrijwillige ambassadeur van zijn streek. Jacques neemt ons mee naar het pad dat vanuit Cap Gris-Nez naar Cap Blanc-Nez voert. Onder ons het immense strand van de baai van Wissant, helemaal verlaten. Met de zon aan de hemel is het contrast tussen de smetteloos witte kliffen en het intense blauw van de Atlantische Oceaan adembenemend, zeker wanneer Jacques ons geheime plekjes toont en de geschiedenis van de beide kapen vertelt. Door dit stukje ongeschonden natuur – als bij wonder ontsnapt aan het beton dat zoveel Europese kusten verknoeide – lopen overigens opvallend veel, goed gemarkeerde paden.

Levenskunst

In de vissersdorpjes zijn de inwoners uitermate trots op hun minuscule, traditionele vaartuigen, de flobarts. In Audresselles en Wissant hebben diverse feesten plaats rond deze dikbuikige bootjes. Zo wonen op 15 augustus de oude vissersfamilies met volle overgave de zeewijding in Audresselles bij. De herberg Le Retour des Flobards zit dan tjokvol gasten die zich te goed doen aan zeevruchten. Net als de Belgen hebben de Fransen uit het noorden gevoel voor hartelijkheid en levenskunst.

Op een steenworp van Cap Gris-Nez duikt een klein landwegje het binnenland in. Het brengt ons naar het domein van Christophe Noyon, die er de Brasserie des 2 Caps vestigde. Deze gedreven man leerde het brouwersvak in België en maakt nu een verrassend bier mét jaargang. Zowel een Blanche de Wissant als een Blonde des 2 Caps past perfect bij een streekgerecht als bouchot mosselen of haring, dé ongekroonde koning van de Atlantische kust.

Iets verderop, in het dorp Wierre-Effroy, ligt la Ferme du Vert, waar alles draait rond streekproducten. Temidden van het groen biedt het design gastenkamers en een uitstekend restaurant, dat het beste van de zee en het land verenigt. Ambachtelijke kazen bijvoorbeeld. Gasten gaan er zelden weg zonder een Ecume de Wimereux of Fleur d’Audresselles.

Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-Mer is de hoofdstad van de streek. De benedenstad werd door de bombardementen van de geallieerden verwoest maar de middeleeuwse straatjes van de bovenstad bleven wonderwel bewaard. Het versterkte kasteel van de graven van Boulogne is een boeiend museum. Zeelui brachten duizenden kunstschatten mee, stille getuigen van inmiddels verdwenen culturen... Maar Boulogne trekt meer bezoekers met aquarium Nausicaa, waarin ontzagwekkende haaien en massa’s zeebewoners rondzwemmen, de ene nog merkwaardiger dan de andere.

Goedbewaard geheim

Een beter bewaard geheim is Montreuil-sur-Mer. De charme van de straatjes met lage huizen trof destijds Victor Hugo, die Montreuil-sur-Mer koos als decor voor Les Misérables. Onderaan de stadswallen zijn fijnproevers welkom in een herberg uit de jaren 30. La Grenouillère is een van de beste restaurants in Noord-Frankrijk. U kunt er een van de verborgen schatten van de Opaalkust bezoeken: la Chartreuse Notre-Dame- des-Prés in Neuville-sous- Montreuil. Dit kartuizerklooster wordt momenteel in zijn oude glorie hersteld.

Tekst en foto’s: Paul Lorsignol

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content