Lippen die uitblinken

De huid van onze lippen is flinterdun en verdient daarom de juiste verzorging: een zachte peeling, een gerichte antirimpelcrème, een weldadige balsem.

Onze lippen zijn even belangrijke blikvangers als onze ogen. Een goede reden om ook dit deel van onze persoonlijk-heid ‘in de verf’ te zetten. Tijd dus voor cosmetica. U moet weten dat de huid van de lippen vijf keer dunner is dan die van het gezicht en veel bloedvaatjes bevat die zorgen voor de roze kleur. Dag in dag uit moeten onze lippen talloze bewegingen doorstaan en door de stress gaan we er wel eens op bijten. En dan zijn er nog de invloeden van buitenaf: uv, wind, warmte en kou, vervuiling, gekruid of zuur voedsel,... Daarom hebben onze lippen nood aan gerichte maar voldoende rijke producten.

Vaarwel kloofjes

Niets helpt beter tegen kloofjes dan een zachte peeling twee keer per week. Kies een gelaatspeeling zonder korrels (enzympeeling) en breng hem via een zachte massage aan. Gekloofde lippen duiken op bij koud of heel droog weer. Eraan likken en droge velletjes lostrekken is uit den boze. Om er van af te raken moet u het zware geschut inzetten: een stick voor extreme omstandigheden (Eucerin, Neutrogena en Dermophil Indien) of de 8 Hour Cream van Elizabeth Arden.

Tip voor alle lipverzorgingsproducten: breng ze van boven naar beneden aan op de bovenlip en van beneden naar boven op de onderlip, om de rimpeltjes glad te strijken en de bloedsomloop te stimuleren.

Voeden en beschermen

Omdat onze lippen geen zweet- en talgklieren en amper een hoornlaag hebben, en voorzien zijn van een doordringbare hydrolipidenfilm, drogen ze snel uit en raken ze makkelijk geïrriteerd. Ze zijn voortdurend in beweging en verraden daardoor onze leeftijd. Bovendien vertraagt de collageen- en elastinevorming naarmate we ouder worden, met minder volume en minder afgetekende contouren tot gevolg. Met blote lippen de deur uit gaan is dus geen goed idee.

Breng naast een hydraterende crè-me ook een goede beschermlaag aan in de vorm van een al dan niet gekleurde balsem. Goed om te weten: de huid rond de ogen lijkt sterk op die van de lippen. Uw antiverouderings-crème voor de oogcontouren kunt u dus net zo goed voor uw lippen gebruiken. Onze ogen (kraaienpootjes) en mondhoeken ondergaan trouwens eenzelfde verticale vervorming die zich tijdens de menopauze aftekent omdat het steunweefsel dan verzwakt.

Een enkel product dat huidveroudering tegengaat, de huid herstelt en beschermt, is dan ook een goede keuze. Onze favorieten: Perfectionist Line Smoother CP+R van Estée Lauder (vanaf half februari).

Tip. Om de lippen te voeden en op te vullen, brengt u voor het slapengaan een goede laag crème aan, zoals een masker. Tegen de ochtend heeft uw huid alles geabsorbeerd en zijn uw lippen zijdezacht.

Een streepje lippenstift

Duidelijk afgetekende lippen zijn niet meer in de mode. Gebruikt u een lippotlood (dat bij de kleur van uw lippenstift past) vul er dan de lippen volledig mee op. Zo blijft uw make-up goed zitten. U kunt uw lippenstift ook op een kleurloze balsem aanbrengen met een penseel, zoals de professionals. Dat zorgt voor een intensere kleur. Uw lippenstift met uw vinger aanbrengen zorgt dan weer voor een zachtere, vloeiender kleur. De ideale oplossing wanneer uw lippenstift te fel of te donker oogt.

Pas op met matte, iriserende of lang houdende lippenstift. Die droogt de lippen snel uit. Dat geldt ook voor sommige tinten: bruin, bordeaux en violet. Rozig beige staat elke vrouw. Framboos geeft u een frisse look. Rood met een blauwe ondertoon laat de tanden witter lijken.

Wij vallen voor de trendy en comfortabele Chubby Sticks van Clinique, die de lippen op heel natuurlijke wijze hydrateren en kleuren (in de loop van februari komt er een intense, meer gepigmenteerde versie uit).

Tip. U wilt dat uw lippenstift langer blijft zitten? Wrijf uw lippen dan niet over elkaar nadat u de eerste laag hebt aangebracht. Dat maakt de huid kwetsbaarder. Hap even in een papieren zakdoekje, poeder af en breng dan de tweede laag aan.

Info: in de parfumerie, behalve Babor: www.babor.be – Bourjois bij Di, Inno en Kruidvat – Filorga bij Ici Paris XL en de apotheker – Dermophil, Eucerin, Neutrogena en Vichy bij de apotheker – Nivea in de supermarkt.

Virginie Draelants

Partner Content