Magere kaas op de plank!

Eet u graag kaas? Houd u dan vooral niet in. Kaas bevat proteïnen, vitamines en heel veel calcium. Maar ook veel vetstoffen, vindt u? Het assortiment magere kazen breidt nochtans voortdurend uit. Smaak én gezondheid gaan hand in hand!

Een dessert zonder kaas is als een mooie vrouw met één oog”, zei de gastronoom Antelme Brillat-Savarin in de achttiende eeuw (maar hij was dan ook een Fransman). Keuze is er alvast genoeg om elke dag voldoende variatie te voorzien: zacht, sterk, droog, vers, met schimmel... Een Belg eet gemiddeld 20 kilo kaas per jaar. Om de weegschaal en ons cholesterolgehalte in evenwicht te houden, durven we kaas wel eens van onze borden bannen, maar zouden we niet beter gewoon de hoeveelheid aanpassen?

Laat u niet misleiden

Het percentage vetgehalte dat op de verpakking staat, is misleidend. Het verwijst naar de droge materie van de kaas (de kaas zonder het vocht, dus) en niet naar het product dat op uw bord ligt. Zo is een verse kaas met 40 % vetgehalte op de droge materie veel minder vet dan een harde kaas met 40 % vetgehalte (maar veel droger).

De vetstoffen

Voor alle duidelijkheid neemt u er best even de tabel bij met de voedingswaarden die op de verpakking staat. Zo ziet u onmiddellijk het aantal proteïnen, koolhydraten, vetstoffen, calcium, vitaminen, enz.. per 100 gram. Op die manier is het mogelijk twee kazen objectief met elkaar te vergelijken.

n Witte kaas met 40 % vetgehalte bevat 8 gram vetstoffen per 100 gram kaas

n Emmental met 45 % vetgehalte bevat... 28 gram vetstoffen per 100 gram kaas.

Als u weet dat 1 gram vetstoffen 9 calorieën bevat, dan is de keuze snel gemaakt...

Light maar hoe?

Van veel kazen bestaat tegenwoordig een lightversie: Camembert, Gruyère, geitenkaas... Dat betekent dat ze veel minder vetstoffen bevatten dan de originele versie (30 tot 50 % minder). Maar hebben ze dan nog een voedingswaarde? Absoluut! De hoeveelheid calcium is dezelfde. Alleen de vitamines A en D zijn voor een deel ver-dwenen omdat die samenhangen met de aanwezigheid van vetstoffen. Lightkaas is dan ook een zeer interessant alternatief. De harde lightkazen verliezen weliswaar een beetje van hun smeuïgheid en smaak, en ze krijgen een iets meer elastische structuur maar bij de verse kazen proef je nauwelijks het verschil.

Calcium voor onze botten

Calcium is de belangrijkste troef van kaas. Goed voor onze tanden, maar nog meer voor onze botten want calcium speelt een belangrijke rol in het voorkomen van osteoporose. Een volwassen persoon heeft 900 mg calcium per dag nodig, voor zestigplussers mag dat best 1200 mg per dag zijn. Vitamine D zorgt voor een betere opname van calcium. Maar dat betekent niet altijd dat u uw toevlucht moet nemen tot vitaminetabletten: een kwartiertje met gezicht en bovenarmen in de buitenlucht kan volstaan.

Wie stevige botten wil, kiest het best voor vaste kazen. Die bevatten het meeste calcium (tussen 600 en 1200 mg calcium per 100 gram): Parmesan, Beaufort, Comté, Cantal, Edam, Gouda, Emmental, Gruyère...

Ter vergelijking: het calciumgehalte van een potje volle yoghurt bedraagt 125 mg/100 g.

Vergeet ook niet dat variatie de sleutel is tot elke gezonde voeding: om aan onze dagelijkse calciumbehoefte te voldoen, hebt u de keuze uit verschillende mo- gelijkheden. Bijvoorbeeld: 30 g gouda + 2 magere yoghurtjes + een groot glas melk = ongeveer 800 mg calcium. De rest vult u aan met uw andere maaltijden.

Tip: 30 g gouda, hoeveel is dat? Haal eens uw keukenweegschaal boven en weeg stukjes kaas van een verschillende grootte. Zo staat u nooit meer voor verrassingen. En hebt u last van een hoge bloeddruk? Kaas is ook rijk aan sodium.

Weet wat u eet

Zoals u merkt, kunt u met de voedingswaardentabel op de verpakking al een heel eind verder. Eigen u de gewoonte toe om de tabel altijd te lezen, zowel voor kaas als voor andere voedingsproducten. U zult merken dat u het principe snel onder de knie hebt. n

Gwenaëlle Ansieau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content