© frank bahnmüller

Maria speelt zichzelf

“Ik speel ook toneel in de frituur, maar nu word ik toch echt uit mijn comfortzone gehaald.” Maria Vanlommel is een begrip in Antwerpen en ver daarbuiten als werknemer van de bekende frituur Number One in de Hoogstraat. ‘Na de burgemeester is Maria de bekendste Antwerpenaar’, klinkt het in de foyer van het Fakkeltheater waar in november de voorstelling Maria van ’t Frituur in première gaat. Naast acteurs als Carry Goossens, Peter Thyssen en Nele Goossens, speelt Maria zichzelf. Een friturist die rad van tong is. “Ik werk nu 39 jaar in de frituur. Tot 2016 deed ik enkel nachtwerk. Dan krijg je wel wat klanten over de vloer die je willen testen. In het begin ging ik in de verdediging, maar dan voelen ze dat je onzeker bent. Na anderhalf jaar dacht ik: zo ga ik dat niet volhouden. Ik heb leren bluffen. Ik heb nu altijd een antwoord klaar.”

Het is een eer dat iemand een toneelstuk schrijft waarin jij jezelf mag spelen. – MARIA VANLOMMEL

Maria wist al een tijdje dat het Fakkeltheater een verhaal wilde brengen rond de Number One. Maar toen ze haar vroegen om zelf de hoofdrol te spelen, heeft ze toch niet meteen toegehapt. “Ik zag dat absoluut niet zitten. Maar ze hebben me wat tijd gegeven om erover na te denken en toen zei ik tegen mezelf: Maria, je móet dat doen. Het is een eer dat iemand een toneelstuk schrijft waarin jij jezelf mag spelen. Maar ik ben wel zenuwachtig. Ik heb nog nooit op de planken gestaan. Gelukkig ken ik alle acteurs, ze zijn allemaal klant van de frituur. Het voelt een beetje als een warm bad om met hen samen te spelen. Ik heb alvast een nuttige tip gekregen: dat je als acteur nooit iets moet zeggen wat je niet wil. Ik mag dus best kritisch zijn over mijn tekst.”

Verder laat Maria het vooral op haar afkomen. “Je bent nooit te oud om uit je comfortzone te treden. Eigenlijk doen we dat voortdurend. Toen ik 39 jaar geleden in de frituur kwam werken, had ik totaal geen ervaring. Ik had in een bloemenwinkel gewerkt. Ik ambieer nu niet meteen een carrière als actrice, maar je weet toch maar nooit dat er een talentscout in het publiek zit”, lacht ze.

Maria van ’t Frituur. 10/11 tot 4/12 in Fakkeltheater, Antwerpen. fakkeltheater.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content