© FRÉDÉRIC RAVENS

Marie-Noëlle Keijzer pakt ontbossing aan

“Tien jaar geleden – ik maakte volop carrière in een multinational – stelde ik mij vragen bij de wereld die ik zou achterlaten voor mijn toen 11-jarige zoon. Ik besloot in te grijpen”, zegt Marie-Noëlle Keijzer (56). Op haar 46ste ging ze milieuwetenschappen studeren. In 2009 richtte ze de vzw WeForest op. Doel: bomen planten om de opwarming van het klimaat te stoppen.

“In het begin vond men ons project utopisch, maar dat is nu niet meer het geval. Volgens het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) zijn er twee manieren om de klimaatopwarming tegen te gaan: fossiele brandstof bannen en de planeet opnieuw bebossen, want bomen absorberen het teveel aan CO2 in de atmosfeer door de waterkringloop te herstellen. Er zijn ploegen aan het werk in Brazilië, Zambia en Ethiopië, waar ik soms gesprekken heb met ministers om er zeker van te zijn dat ze ons steunen. We zoeken altijd nieuwe partners. Ik leg contacten met bedrijven om onze acties te duiden. Ik geniet ervan om die enthousiaste twinkeling te zien in de ogen van mijn gesprekspartners. Een van de bedrijven waarmee we samenwerken, financiert voor elke verkochte droogmolen, het aanplanten van een boom in Ethiopië. Een echt succes.”

De vzw telt zo’n 20 medewerkers – wetenschappers en bosbeheerders – die de dorpsbewoners ter plaatse bijstaan bij het aanplanten en het onderhoud van de bomen. “Ik kan met trots zeggen dat wij al 20 miljoen bomen hebben geplant (15.000 hectare). Een druppel in de oceaan, maar ik geloof erin. In feite zouden we het equivalent van de Verenigde Staten moeten herbebossen, of 10 miljoen km2.”

Elk jaar worden bossen gerooid, goed voor zo’n vier keer de oppervlakte van België en slechts de helft daarvan wordt terug aangeplant. “Ik wil de mensen hiervan bewustmaken want het is hoog tijd om te reageren als we de schade willen beperken. Als we niets doen verkwanselen we de levenskwaliteit van de volgende generaties.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content