© BELGAIMAGE

Nota Bene

Quote

“Ik sta op geen enkele familiefoto. Maar er is geen keuze als je dit wil doen. Ik wil alles zijn, behalve een meeloper.” Patrick Lefevere (65), wielermanager, in De Tijd

Gewichtig

Mannen en vrouwen kijken anders naar hun lichaam. Een Amerikaans onderzoek stelde vast dat een man zichzelf gemiddeld een halve centimeter groter en 1,5 kg lichter inschat dan in werkelijkheid. Vrouwen zijn realistischer over hun maten. Qua lengte wijken ze amper af en ze schatten zichzelf slechts 0,9 kg lichter dan wat de weegschaal aangeeft. Nog opvallend: zowel mannen als vrouwen met ernstig overgewicht onderschatten hun reële gewicht het meest.

Kapelmysterie

Wat schuilt er achter de muren van de Chapelle Expiatoire in Parijs? Dat historische raadsel hoopt de beheerder van het monument, opgedragen aan Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie-Antoinette, eindelijk te achterhalen. Er zouden restanten verborgen liggen van zo’n 500 vips die tijdens de Franse Revolutie onder de guillotine sneuvelden. Een zoektocht met een piepkleine camera onthult alvast houten kratten met beenderen. Archeologische testen moeten nu uitsluitsel geven.

Vogelzang

Vogelaars herkennen feilloos de hoge tonen van het roodborstje, het suskewiet van de vink en het getsjirp van de lijster. Toch houden vogels minder trouw aan hun vaste repertoire dan aangenomen. In Canada namen biologen de proef op de som en analyseerden 20 jaar opnames van zingende witkeelgorzen. Tot hun verrassing stelden ze vast dat de zangvogels plots massaal hun traditionele deuntje inruilden voor een nieuwe melodie. Meer succes bij de vrouwtjes zou mogelijk het motief kunnen zijn.

Vergeten hotspots

Plaatsen die ooit hip waren, zoals het Zweeds paviljoen van Expo 58, of zich al decennia in stilte hullen, zoals het krankzinnigenkerkhof in Rekem. In de Atlas van vergeten België ontdek je ruim 50 oorden vol straffe verhalen en architecturale verrassingen. Om tijdens je staycation de platgetreden paden te verlaten.

Stabielere stellen

België staat nog steeds aan de Europese top wat het aantal echtscheidingen betreft, maar er tekent zich een kentering af. Een grootschalige studie ging voor het eerst na hoe er gescheiden werd sinds de jaren 50 tot nu. Na jaren van stijging, lijkt de trend bij de jongste generaties trouwers vandaag een plafond te bereiken. Volgens sociologen komt dit omdat er selectiever wordt gehuwd en meer koppels samenwonen. Enkel de meest stabiele samenwoners trouwen nadien nog.

Luguber

Boeken kunnen onder je huid kruipen, maar het exemplaar dat de Koninklijke Bibliotheek in Brussel lieten doorlichten, is van een ander kaliber. De kaft bestaat uit gelooide mensenhuid, zo blijkt uit een analyse. Wereldwijd zijn er naar schatting 18 antropodermische boeken. De huid van dit exemplaar, dat over de plaatsen en gevaren van kerkhoven gaat, is vermoedelijk van een zwerver of een terechtgestelde.

47 keer per dag.

Zo vaak checkt de gemiddelde smartphonegebruiker zijn mobieltje.

Bron: Smartphone etiquette

Vaakst thuisgeleverde maaltijden tijdens de lockdown

1. Gehaktballetjes

2. Spaghetti

3. Gebraden kip met appelmoes

4. Frietjes

5. Burgers

Bron: Deliveroo België

Nota Bene
© GETTY IMAGES
Atlas van vergeten België - Bart Vanacker, Reinout Bossuyt - Borgerhoff & Lamberigts - 29,99 euro - isbn 9789463932431
Atlas van vergeten België – Bart Vanacker, Reinout Bossuyt – Borgerhoff & Lamberigts – 29,99 euro – isbn 9789463932431
Nota Bene
© GETTY IMAGES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content