Ongewoon en toch dicht bij huis

De Ardense Jagers achterna in Vielsalm, kunst kijken langs het kanaal Roeselare-Leie,... Voor bijzondere uitstapjes moet u niet altijd het vliegtuig nemen!

Waar onze guerrillero’s vochten

Deze zomer herleeft een weinig bekende episode uit onze geschiedenis. In mei 1940 vochten de Ardense Jagers 18 dagen verbeten tegen het Duitse leger. In de streek van Vielsalm voerden ze een guerrilla toen de Duitsers al aan de kanaalkust stonden. U kunt er nu een wandelroute van 7 km volgen langs de sporen van die strijd. Of de nieuwe autoroute Mei 1940 in de streek narijden (88 km).

U vindt het wandel- (euro 2) en autoboekje (euro 3) bij het Syndicat d’Initiative, avenue de la Salm 50, 6690 Vielsalm. Info: tel. 080 21 50 52 en www.vielsalm-gouvy.be.

De toren van een fantast

In 2012 zou Robert Garcet 100 jaar zijn geworden. De filosoof, kunstenaar, architect, steenkapper, schrijver en esotericus was vooral een fantast. In 1951 bouwde hij in Bassenge tussen Tongeren en Visé een vreemde toren bovenop een eeuwenoude vuursteengroeve. Het 13 m hoge gebouw van opeengestapelde blokken vuursteen zit vol bijbelse en pacifistische symbolen. In de toren en de tuin zien we kunstwerken van Garcet. En mis vanaf het dak het uitzicht op het Jekerdal niet.

Tour Eben-Ezer/Musée du Silex, Chemin du Broukay, 4690 Bassenge. Dagelijks 13.30-18 u. Info: tel. 04 286 92 79 en www.musee-du-silex.be.

Een sprookjeskasteel

Het kasteel van Attre in de buurt van Aat is een 18de-eeuws kasteel zoals we dat kennen uit sprookjesverhalen en Disneyfilms, met een romantische park eromheen. De inrichting en het meubilair zijn nog volledig authentiek. Een bezoek aan dit kasteel is bovendien goed te combineren met de Archeosite van Aubechies en het dierenpark Pairi Daiza (Brugelette).

Château d’Attre, avenue du Château 8, 7941 Attre. Juli-augustus, za-zo 13-17 u. (april-oktober, zo 14-17 u.). Info: tel. 068 45 44 60 en www.visithainaut.be.

Oostende met Marvin Gaye

In 1981-1982 verbleef Marvin Gaye, de zanger van onder meer I Heard It Through the Grapevine, in Oostende. Hij schreef er zijn reuzenhit Sexual Healing. Toerisme Oostende heeft nu een digitale Marvin Gaye-wandeling uitgewerkt in vier talen. U krijgt een iPod mee die u langs het Oostende van Marvin leidt. Onderweg ziet u videofilmpjes en hoort u anekdotes, interviews en natuurlijk zijn hits. Nog nooit met een iPod rondgewandeld? Voor uw vertrek krijgt u de nodige uitleg.

De iPod is af te halen bij Toerisme Oostende, Monacoplein 2, 8400 Oostende. Huur: euro 5. Info en reservatie: tel. 059 70 11 99 en info@visitoostende.be.

Een verloren fort

Eerst rijdt u door een woestijn van opgespoten polders, containers en haveninstallaties en dan wacht de verrassing: Fort Liefkenshoek. Dit geklasseerde en nu gerestaureerde fort in Kallo ligt vandaag bijna verloren op de linkeroever van de Antwerpse haven. Het kreeg zijn huidige vorm onder Napoleon en kende een bewogen geschiedenis. In het centrale gebouw toont een tentoonstelling het gevecht tegen het water, gevolgd door een belevingsparcours voor kinderen. Een wandeling op de dijken in de omgeving biedt een knap zicht op de Schelde en de haven.

Fort Liefkenshoek, Ketenislaan 4, 9130 Kallo. E34, afrit Breda/Rotterdam, daarna afrit Doel. Volg dan de wegwijzers. Wo-zo, 10-18 u. Prijs: gratis. Info: Dienst Toerisme Beveren, tel. 03 750 15 80 en www.beveren.be/toerisme.

Wandelen als prinsen

Toen prins Baudouin de Mérode in 2004 in één klap 1.500 ha van zijn domein rond Westerlo verkocht, kwam het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen in openbare handen. Voor een mooie uitstap kunt u eerst een bezoek brengen aan de Norbertijnerabdij van Tongerlo en dan een lange wandeling maken in het domein zelf, dat op de abdij aansluit. In het gebied is een wandelnetwerk met knooppunten bewegwijzerd zodat u zelf een tocht door de statige dreven en over de zomerse landerijen kunt uitstippelen.

Abdij van Tongerlo, Abdijstraat 40, 2260 Tongerlo. 8-17.30 u. Prijs: gratis. Kaart met wandelnetwerk Domein de Merode: euro 8. Info: tel. 014 54 54 28 en www.toerismewesterlo.be.

Kunst langs het kanaal

Dit jaar viert het kanaal Roeselare-Leie zijn 150-jarig bestaan. Onder de naam Kanal plaatsen hedendaagse kunstenaars deze zomer opvallende kunstwerken aan een aantal bedrijven langs de eerbiedwaardige waterloop. Nick Ervinck bijvoorbeeld pakt het gebouw van Maselis in Roeselare in met een sculptuur van spanboeken. De ideale manier om de kunstwerken te ontdekken is een fietstocht langs het 15 km lange kanaal. Ook meevaren met een boottocht is mogelijk.

Info kunstparcours: tel. 051 26 14 41 en www.kanaalroeselareleie.be. Boottochten: tel. 056 24 99 95.

Hellende wijn

Even buiten Beaumont, in de laars van Henegouwen, ligt een merkwaardig wijndomein: Château La Mazelle. Rond een villa met kasteelallures slingert zich 1 ha wijnstokken (pinot noir en auxerrois) over een helling die hier en daar 45% stijgt! De productie (rode, witte, rosé en brandewijn) gebeurt door een sociale vzw onder leiding van een baron en een barones. Een bezoek is prima te combineren met het merengebied van de Lacs de l’Eau d’Heure.

Château La Mazelle, 6500 Beaumont (Leval-Chaudeville). Alle dagen. Prijs: gratis. Geleid bezoek met proeverij voor groepen vanaf 10 personen. Opendeur op 21/7. Info: tel. 0474 51 36 36 en www.lamazelle.be.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content