365 LEESTIPS

Oud & nieuw

Het kunstmatige kantelpunt tussen twee kalenderjaren laat niemand koud. De ene gaat er in op, de andere vindt het gedoe. Maar voor velen is dit het moment om de familie terug te zien. En aankondigingen te doen.

365 LEESTIPS

Januari. Daar zijn de scheurkalenders weer! Uitgeverij Pelckmans brengt er eentje met een originele invalshoek. Elke dag lees je de openingszin van een boek. Op de achterkant krijg je telkens wat achtergrondinformatie en luchtige weetjes. Het idee erachter? Zoveel boeken, weinig tijd! En net als de openingszin bij een nieuwe ontmoeting, kan die eerste zin in een boek bepalend zijn. We pikken er eentje voor jou uit. Op 23 april – Wereldboekendag – kan je dit lezen: ‘Beste lezer, u die ik niet ken, die er misschien nooit zal zijn, ik schrijf niet voor u maar voor mezelf’. Intrigerend, niet?

DE EERSTE ZIN – SCHEURKALENDER PELCKMANS – 15 EURO – ISBN 9789464013290

KLEINMENSELIJK

We kennen Jonathan Franzen van ‘De correcties’, ‘Vrijheid’ en ‘Zuiverheid’. De Amerikaanse auteur is een meester in het schetsen van de tijdsgeest en de (klein)menselijke aard. In zijn nieuwe boek ‘Kruispunt’ – het eerste van een trilogie – doet hij dat opnieuw aan de hand van een middenklassegezin. Gewone levens, grote vragen en verlangens. Dit verhaal speelt zich af in 1971, een stuk eerder dus dan zijn vorige romans. De feestdagen brengen de familie Hildebrandt samen. Oudste zoon Clem doet een mededeling die vooral zijn vader – een rabiaat pacifist – doet schrikken. Maar ook de andere familieleden staan op een kruispunt in hun leven.

KRUISPUNT – JONATHAN FRANZEN PROMETHEUS – 35 EURO – ISBN 9789044639186

HANDELSMERK

Een cynisch hoofdpersonage neerzetten is zowat het handelsmerk van Herman Koch. Dat deed hij al in zijn briljante roman ‘Het diner’. Die stak zo vernuftig in mekaar dat je als lezer lang niet doorhad wie doortrapt was en wie oprecht. In zijn nieuwste roman, ‘Een film met Sophia’, lijk je de ik-persoon, een wat oudere regisseur, wel meteen door te hebben. Als een echte manipulator probeert hij de jonge Sophia voor zijn karretje te spannen. Wat hij echt denkt, is vaak weerzinwekkend. Maar soms ook best grappig. Zo volgt hij het aftellen van oud naar nieuw om 2 uur ’s middags in Sydney, Australië. Dan weet hij zeker dat het nieuwjaarsgedoe definitief voorbij is.

KLEINMENSELIJK
KLEINMENSELIJK

EEN FILM MET SOPHIA – HERMAN KOCH AMBO|ANTHOS – 22,99 EURO – ISBN 978902635836

Uitgelezen

Geniet op 18/01/22 van een ‘Uitgelezen’ avond rond drie boeken in Kunstencentrum Vooruit, Gent.

HANDELSMERK
HANDELSMERK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content