© FRANK BAHNMÜLLER

Patrick en gedetineerden organiseren concerten

Escapades, dat is de toepasselijke naam van een klassieke concertreeks georganiseerd door een groep (ex-)gedetineerden en mensen uit de psychische zorg. Initiatiefnemer is Patrick De Clerck (63). Hij organiseerde o.a. het Klarafestival en Ars Musica. “Die festivals lokten veel volk, maar ik ben er nooit in geslaagd om 100% van de maatschappij te bereiken. Zo groeide de idee om concerten te organiseren voor een minder voor de hand liggend publiek.”

In een eerste fase produceerde Patrick zelf concerten in gevangenissen en psychiatrische instellingen. “Het viel meteen op dat ook mensen die niets kennen van klassieke muziek hierdoor geraakt worden. Ik voelde dat er meer in zat. Met Escapdades laten we een groep van tien (ex-)gedetineerden helemaal zelf een concert organiseren. Ik laat hen kennismaken met instrumenten, componisten, muzikanten, en zij stellen het programma van de concert- reeks samen. Het doet hen zichtbaar goed om over mooie dingen, zoals klassieke muziek, na te denken en de sleutel zelf in handen te hebben. Het is ook opvallend dat ze niet altijd voor de meest bekende componisten of muziekstukken gaan. Ze kiezen zelden Mozart, maar eerder hedendaagse muziek die heel authentiek klinkt. Zelf heb ik dankzij de gedetineerden ook nieuwe muziek leren kennen. Of ze vragen zich af waarom je een uur lang enkel een pianist op het podium zou zetten. Dat wilden ze graag anders zien, waardoor de concertreeksen vaak een verrassing in petto hebben. Ik heb dit concept ook geïntroduceerd in de grotere festivals die ik in het buitenland mee organiseer.”

Ook wie niets kent van muziek, wordt erdoor geraakt. PATRICK DE CLERCK

“Dit project bewijst dat cultuur veel meer kan betekenen dan wat het nu doet. Klassieke muziek is toegankelijk voor iedereen, maar er hangt een elitair sfeertje rond. Alsof je eerst goede punten moet halen op school voor je een concertzaal mag binnenstappen. Klassieke muziek kan invloed hebben op ieders leven. Een goed concert is als je als een beter mens naar buiten komt dan toen je binnen ging.”

ESCAPADES, 24/4, 22/5 en 19/6, om 13 en 20 uur, in Conservatorium Brussel. Music Projects for Brussels, op facebook.com/concertsescapades en instagram.com/concertescapades

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content