Renoveren haalt het van bouwen

Het aantal Batibouwbezoekers dat een bestaande woning wil aanpassen zal dit jaar bijna dubbel zo groot zijn als de kandidaat-nieuwbouwers! Hebt u ook plannen voor een renovatie? Dit zijn acht populaire verlangens!

1. Meer wellness

Hebt u die logeerkamer of vroegere kinderkamer naast uw kleine badkamer niet meer nodig? Spreek dan uw spaarcenten aan: laat de tussenmuur slopen en maak van uw badkamer een wellnessruimte. Een grote douche (met regensproeier en infraroodwand) in plaats van een badkuip, en een sauna, hometrainer, zithoek, kleine tv...

U zult geen seconde spijt hebben van uw investering. Nieuwe trends: een houten vloer, een watervaldouchekop en sanitair meubilair dat precies op maat kan worden gemaakt door te werken met composietmaterialen.

– Op Batibouw toont Grohe zijn concept Grohe Spa: een formule om bestaande kamers op maat te verbouwen tot een wellnessruimte (prijs volgens uitvoering en aantal accessoires).

2. Meer dressing

Al lang plannen voor een dressing of grote ingemaakte kasten? Wees gewaarschuwd! Vroeger stak orde hier niet zo nauw: deuren dicht en niemand zag wat. Hedendaagse dressings werken vaak met open onderdelen, doorzichtige deuren en effecten met ledverlichting.

– Zoals deze dressing van 3 m breed x 2,65 m hoog x 0,65 m diep met ledverlichting, van Anyway Doors. Volledig op maat gemaakt (euro 13.000, excl. btw, minder duur met meer open onderdelen).

3. Minder verwarmingskosten

Uw oude cv-ketel vervangen? Weet dat er compacte en hangende condensatieketels voor centrale verwarming bestaan die nu ook op stookolie werken. Andere mogelijkheid: uw oude ketel vervangen door een microwarmtekrachtkoppelingsapparaat dat nu ook in privéwoningen wordt geïntroduceerd. Het produceert tegelijk elektriciteit, warmte en warm water en geeft recht op groenestroomcertificaten. Ook slim zijn de nieuwe houtkachels met automatische luchtregeling. Ze combineren een zeer zuinig verbruik met een minimale uitstoot van verbrandingsgassen en kunnen makkelijk een volledige leefruimte (living + keuken) verwarmen.

– Deze kachel met automatische luchttoevoerregeling kan afwisselend hout en pellets verbranden (pelletvoorraad: 34 kg) en herkent al even automatisch de ingebrachte brandstof. Kan op zijn eentje een ruimte tot 250 m2 verwarmen (model Induo van Rika, euro 5.990, excl. btw).

4. Spouwen beter isoleren

Wie vroeger spouwmuren zonder isolatie alsnog wou isoleren nam een risico. Het ingespoten isolatieschuim kon zakken, krimpen of als een spons vocht opslorpen (en dus voor vochtige binnenmuren zorgen). Deze techniek wordt tegenwoordig vervangen door het inblazen van isolatiewol met gesloten cellen of van korrels die geen water absorberen.

– Een van de nieuwe technieken is geëxpandeerde en met grafiet versterkte polystyreenkorrels samen met een bindmiddel in de spouw blazen. Door hun kleine diameter dichten de korrels elke opening. Ze slorpen geen water op en blijven goed op hun plaats (Ecoparels van Group IC, euro 20 tot euro 25 per m2, excl. btw).

5. Meer fantasie

Nu de minimalistische interieurs uit zijn, mag u zich weer laten gaan met meer fantasierijke materialen en vormen. Twee trends op Batibouw: knappe ideeën gemaakt van gewapend glas en ruwe of golvende vlakken van bamboe, hout, natuursteen en kleiproducten.

– Uw oude garagedeur vervangen door een blikvanger? Geheel volgens de glastrend pakt Hörmann op Batibouw uit met een poort van half doorzichtig, gewapend glas. Een spel van doorkijken en weerspiegelen (prijs volgens afmetingen).

6. Minder bukken in de keuken

Als u uw keuken renoveert, moet u vooral mikken op een ergonomische inrichting. Concreet: alle toestellen op borsthoogte (ook de koelkast en de vaatwasser) en ruim uitschuivende lades in plaats van onderkastjes. Het kookeiland blijft nog steeds de plek waar alles rond draait, maar wel met zitplaatsen (om vrienden te verrassen met tapas). En verder: semiprofessionele inbouwtoestellen (stomen, garen op lage temperatuur, inductie...), een geluidloze dampkap en een ingebouwde televisie.

– Metris van Al-Al is een keuken waarin alles draait om ergonomie en praktische bediening. Tik om het even waar op de buitenkant van een kast of lade en sesam opent zich. Deze keuken kost euro 22.475, excl. btw en inbouwtoestellen.

7. Dak extra isoleren

Batibouw verwacht dit jaar extra belangstelling voor dakisolatie, een energiebesparende maatregel waarvoor nog een federale fiscale aftrek geldt. Van alle isolatievormen is dakisolatie bovendien de meest efficiënte. Als u niet van plan bent uw zolder te gebruiken, dan is het leggen van isolatiematten op de vloer de gemakkelijkste oplossing.

– Voor hellende daken slaan de isolatieplaten Eurothane G van Recticel twee vliegen in één klap: isoleren en afwerken. De binnenzijde van de schuimplaten (standaard 120 x 260 cm) is al voorzien van een laag gipskarton die schilder- of behangklaar is. Vanaf een aanbevolen minimumdikte van 100+10 mm hebt u recht op fiscale aftrek (euro 34,52 per m2, excl. btw en plaatsing).

8. Meer ruimte beneden

In plaats van een traditionele veranda bent u almaar talrijker om een uitbouw bij te bouwen die één geheel vormt met uw woning. Erg praktisch als u later alles naar de benedenverdieping wilt verhuizen. Zolang de bijgebouwde oppervlakte niet groter wordt dan 40 m2 is er geen bouwvergunning vereist (u moet het wel melden aan de gemeente en een architect inschakelen).

– Deze uitbouw van glas en aluminium brengt veel meer licht in de woonkamer (realisatie van Alu Concept, prijs volgens afmetingen en uitvoering).

Info – Al-Al: tel. 015 28 39 00 – Alu Concept: tel. 056 24 90 49 – Anyway Doors: tel. 03 475 15 15 – Grohe: tel. 016 23 06 60 – Group IC: tel. 089 41 51 60 – Hörmann: tel. 012 39 92 22 – Recticel Insulation: tel. 056 43 89 43 – Rika: Stroomop, tel. 056 72 36 30

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content