© WIM KEMPENAERS

Ronny Lorentsen verzorgde 45 jaar dieren

Ik hoop dit jaar nog de dierentuinen van Wroclaw en Pilsen te kunnen bezoeken, dan heb ik er 250 gezien, lacht Ronny Lorentsen (61). Meer dan 45 jaar heeft hij in de Antwerpse Zoo gewerkt en nog heeft hij er niet genoeg van. Een dag per week knutselt hij als vrijwilliger spulletjes waarmee dieren zich kunnen amuseren. “Zo hoop ik een stukje van mijn kennis door te geven en blijf ik nog een beetje in mijn biotoop”, zegt hij.

Zijn liefde voor dieren was er altijd al. “Als kind creëerde ik een dierenwereld met speelgoed, later kreeg ik een abonnement op de Zoo cadeau. Ik leerde de verzorgers kennen en mocht er vakantiewerk doen. Na mijn studies elektriciteit kon ik vast in de Zoo aan de slag. Geen seconde heb ik getwijfeld.” Gedurende zijn lange carrière heeft Ronny heel wat verschillende dieren verzorgd. Enthousiast vertelt hij hoe hij op de staart van Arri de zeeolifant mocht gaan staan om hem te voederen of over Kareltje de okapi die zich aan hem hechtte. Maar echt onvergetelijk is zijn werk met de koala’s.

“De Zoo van San Diego wilde in 1993 twee koala’s uitlenen op voorwaarde dat een verzorger drie weken voor een specifieke opleiding naar de States kwam. Omdat ik ervaring had met buideldieren werd ik gekozen. In die tijd was het echt pionierswerk. Zo hadden we hier geen eucalyptus om hen te voederen, maar moesten we een aanvoer uit Portugal organiseren. We hebben toen veel geleerd waardoor de definitieve komst van koala’s naar Planckendael in 1998 veel vlotter is verlopen.”

Zoals elke verzorger had Ronny ook zijn lievelingsdieren. Toch wil hij ook waarschuwen. “We hebben de neiging om aan dieren menselijke trekken toe te kennen, maar dat klopt niet. Elk dier is potentieel gevaarlijk en je moet altijd op je hoede zijn.” Natuur en dieren vormen ook de rode draad door Ronny’s vakantieplannen. “Amerika, Australië, Hawaii, de Stille Zuidzee... overal heb ik nationale parken en dierentuinen bezocht”, zegt hij. “Vandaag staat op mijn bucketlist Samoa in de Stille Zuidzee met stip bovenaan!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content