MARCEL - ERWIN MORTIER DE BEZIGE BIJ - 17,50 EURO - ISBN 9789403165707

Schitterend debuut

Debuutromans die uitgroeien tot klassiekers. Een droom voor de schrijver én voor de lezer, die bij een heruitgave opnieuw kan genieten.

GOED & FOUT

Erwin Mortier won de AKO Literatuurprijs met Godenslaap. Maar ook met zijn debuutroman Marcel viel hij in de prijzen. Hoofdpersonage Marcel leeft niet meer, maar is wel heel het boek aanwezig. De omstandigheden van Marcels dood zijn een mysterie voor de jonge verteller, die bij zijn – of liever dé – grootmoeder woont. Die heeft een kast met foto’s van haar overleden familieleden, opgesteld in volgorde van belangrijkheid. “Niemand kwam om het even waar terecht in het krappe hiernamaals tussen de wijnglazen en het koffieservies op de andere etages.” Een verhaal over de goede en de foute kant in de oorlog en wat dat met een familie doet.

ONGEMAKKELIJK

De avond is ongemak is de bekroonde debuutroman van de Nederlandse schrijfster Marieke Lucas Rijneveld. Een beklijvend verhaal over een meisje wiens broer de deur uitgaat en niet terugkomt. Ze kan met haar eigen verdriet en (onterecht) schuldgevoel niet bij haar familie – een gereformeerd boerengezin – terecht. De gedachten en observaties van Jas zijn donker en ongemakkelijk, maar tegelijk pijnlijk mooi. Zoals deze: “Langzaamaan bekijk ik ons gezin ook van bovenaf, dan valt minder op hoe weinig we zonder Matthies nog voorstellen. Zo heeft de lege plek aan tafel alleen nog een zitting en een leuning waar mijn broer niet langer achteloos tegenaan leunt, waar vader niet meer boos tegen bromt: vier poten.”

DE AVOND IS ONGEMAK - MARIEKE LUCAS RIJNEVELD ATLAS CONTACT - 19,99 EURO - ISBN 9789025444112
DE AVOND IS ONGEMAK – MARIEKE LUCAS RIJNEVELD ATLAS CONTACT – 19,99 EURO – ISBN 9789025444112

DORPSGEFLUISTER

Woesten is een broeierig verhaal vol dorpsgefluister, staat op de achterflap van de eerste roman van Kris Van Steenberge, waarmee hij de Debuutprijs 2014 wegkaapte. Eind 19de eeuw. Rijkeluiszoon Guillaume moet – tegen de zin van zijn moeder – trouwen met Elisabeth, de dochter van de smid, die een paar maanden later een tweeling op de wereld zet. Valentijn, een mooi en gezond kind met een veelbelovende toekomst en Nameloos, misvormd maar slimmer dan zijn broer. Het leven kabbelt voort. Tot het vervloekte jaar 1914. De Eerste Wereldoorlog is aanwezig in dit prachtige debuut, maar voert nooit de boventoon. Dat doen de mensen, die boeien en ontroeren.

WOESTEN - KRIS VAN STEENBERGE UITGEVERIJ VRIJDAG & KRIS VAN STEENBERGE - 15 EURO - ISBN 9789460016554
WOESTEN – KRIS VAN STEENBERGE UITGEVERIJ VRIJDAG & KRIS VAN STEENBERGE – 15 EURO – ISBN 9789460016554

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content