© VISITFLANDERS

Stappen langs de kustlijn

Stappen langs de kustlijn

Onze Kust is meer dan zon, zee, strand en hoogbouw. Dat ontdek je misschien nog het best te voet. Een wandeltocht van 65 km langs Grote Routepaden toont je in drie of meer etappes alle gezichten van onze kustlijn, van lelijke appartementsblokken, over historische gebouwen tot ongerepte natuur. Het voordeel van wandelen doorheen een gebied dat op massatoerisme is voorzien, is dat je zonder probleem een slaapplaats en eetgelegenheid vindt onderweg.

Je kan ook zonder zware rugzak op stap gaan en vanuit één logeerplek elke dag een stukje van de route afleggen. De kusttram brengt je immers probleemloos naar je startplek en weer naar je slaapplaats. Voor de Kustroute volg je voornamelijk de GR 5A en een klein stukje van de GR 120 (tegen de Franse grens aan). Je wandelt van Wenduine tot De Panne, of omgekeerd. De gouden tip? Controleer voor je vertrekt uit welke richting de wind blaast.

Je tocht doet strand, duinen, woonwijken en zelfs bospaden (in de omgeving van De Haan) aan. Je botst op historische plekken zoals Domein Raversijde, de verblijfplaats van prins Karel tussen 1950 en 1983, en een indrukwekkend overblijfsel van de Atlantik Wall met bunkers en loopgraven. Sommige pareltjes worden bijna overgroeid door hoogbouw, zoals het Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerkje in Mariakerke, dat teruggaat tot de 11de eeuw en ooit een landmark was voor vissers en polderboeren. En je ontdekt vooral dat achter de appartementsblokken nog waardevol duingebied schuilt met een unieke flora. Een goede raad? Plan je dagetappes niet te strak, want er zijn veel kapers op de kust, zoals interessante musea, uitnodigende stranden en zonnige terrasjes.

De Atlantik Wall in Raversijde
De Atlantik Wall in Raversijde© JAN D'HONDT ATELJE?

De Kustroute maakt deel uit van de GR 5A, een grote luswandeling door West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. groteroutepaden.be/nl/gr5a-kustroute

Concessiewijk in De Haan
Concessiewijk in De Haan© GETTYIMAGES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content