De stupa.

Stukje Tibet in Hoei

Je hoeft niet altijd ver te reizen om je op het dak van de wereld te wanen en te onthaasten. Op nauwelijks enkele minuten van het centrum van Hoei wacht het kasteel van Fond l’Évêque, een vreemde en onvermoede oase van rust, groen en sereniteit. Al ruim 35 jaar is hier het Tibetaans Yeunten Ling gevestigd, een van de grootste boeddhistische centra van Europa. Het eeuwenoude gebouw in Maaslandse stijl biedt geestelijke retraites en meditatie aan. In het park naast het kasteel wapperen gebedsvaantjes in de wind en prijkt een authentieke stupa – een monument ter ere van de vrede -, een boeddhabeeld en een echte tempel, waar de traditionele regels van het boeddhisme worden nageleefd. Het gebouw is gedecoreerd met duizenden kleurrijke versieringen, aangebracht door Tibetaanse kunstenaars. Die verrassende kleurenorgie onder een grijze Belgische hemel doet deugd aan lichaam en geest.

De kleurrijke versieringen aangebracht door Tibetaanse kunstenaars.
De kleurrijke versieringen aangebracht door Tibetaanse kunstenaars.

Het instituut is het hele jaar open, maar vraagt bezoekers niet zomaar binnen te vallen, gewapend met smartphone en camera. Om de rust van de plek niet te verstoren kies je daarom best voor het geleid bezoek. Ideaal om meer te weten komen over het boeddhistische geloof, de daarbij horende levensfilosofie en rijke symboliek, maar ook over de vele activiteiten die het instituut het hele jaar door organiseert.

Yeunten Ling, kasteel van Fond l’Évêque, Promenade Saint-Jean l’Agneau 4, 4500 Hoei. tibinst.be/nl_BE/institut-tibetain-yeunten-ling-huy. Geleid bezoek, ook in het Nederlands, elke zondag om 13.30 uur, aanmelden vanaf 13 uur.

Het boeddhabeeld.
Het boeddhabeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content