© frank bahnmüller

Sven is klimtherapeut

Toen sportleerkracht en kliminstructeur Sven De Wilde (50) ontdekte dat hij gedemotiveerde leerlingen terug op het rechte pad kreeg door hen te laten klimmen, wilde hij daar graag meer over weten. Hij volgde een opleiding tot klimtherapeut in Oostenrijk en noemt zich vandaag de eerste klimtherapeut van Vlaanderen. “Ik geef al elf jaar les op Campus Impuls, een school voor kinderen met een autismespectrumstoornis. Er waren een aantal leerlingen die nooit naar de les kwamen, ondanks de vele aanpassingen die de school doet. Ik stelde voor om met enkele van hen te klimmen. Na een drietal weken zagen we al resultaat: ze waren wat socialer, hadden er weer plezier in. Ook hun ouders merkten dat ze weer ergens voor wilden gaan. We hebben het project de jaren erop uitgebreid. Leerlingen die helemaal gedemotiveerd waren, waarbij je zelfs het woord school niet mocht uitspreken of de boel barstte, kwamen toch een paar uur per week klimmen. Ik zag hen snel veranderen. Ze ervaarden weer succes. En het werd weer mogelijk om over school te praten.”

Het verschil met klassieke therapie is dat alles vertrekt vanuit het lichaam en vanuit het nu. – SVEN DE WILDE

Als klimtherapeut gaat Sven nog een stap verder. “Het werkt goed bij mensen met depressie of burn-out. Het verschil met klassieke therapie is dat alles vertrekt vanuit het lichaam. Ik hoef niet diep te graven naar hun verleden, ik vertrek vanuit het nu. Wie vastloopt op een deel van het klimparcours, ervaart dat als je het stap voor stap aanpakt, het wel lukt. Ik leer hen hoe ze dat ook kunnen toepassen in het dagelijkse leven. Ik bouw ook heel snel een vertrouwensband op. Ik heb hun leven in handen, ze moéten wel vertrouwen op de begeleider, het materiaal, zichzelf.”

Zelf klautert Sven nog vaak de rotsen op. “Als ik in de zomer geen via ferrata kan doen, word ik rusteloos. Klimmen zit in de mens ingebakken. Als onze voorouders moesten vluchten voor wilde dieren kropen ze in de bomen. Tijdens het klimmen zit je helemaal in het moment. Je bent enkel gefocust op je route. Verleden en toekomst zijn niet van tel, want als je daaraan denkt, klim je niet goed. Op welk niveau je ook klimt, je ervaart altijd succes. Opklimmen heeft in onze cultuur altijd een positieve connotatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content