© FRANK BAHNMÜLLER

Tania Stadsbader maakt troostplek

Jarenlang was Tania Stadsbader (50), als ervaringsdeskundige, ambassadeur van mensen met evenwichtsstoornissen. Maar daar zet ze nu een punt achter met de inrichting van een troostplek en een evenwichtsparcours.

“Ik kreeg zelf te maken met evenwichtsstoornissen toen ik 23 was. Dat kwam in vlagen: ik stond op en alles draaide, ik moest braken en kon mij slechts op handen en knieën verplaatsen. De dagen na zo’n aanval voelde en bewoog ik mij alsof ik dronken was. Vijftien jaar lang heb ik houterig geleefd, om mijn hoofd niet te veel te bewegen. Ik heb heel veel dokters afgelopen, maar kreeg nooit de gepaste hulp.” Tot ze een artikel las over een fysicus die het evenwicht van astronauten onderzocht om er iets uit te leren. “Ik vroeg of hij mij wou onderzoeken en op een kwartier had ik een diagnose. Nog een jaar later liet ik me opereren en was mijn probleem opgelost.”

Maar Tania bleef zich het lot van de vele patiënten aantrekken die vaak geen of heel laat een diagnose krijgen. Ze schreef enkele boeken over evenwichtsstoornissen, en een boek dat kinderen het belang van evenwicht uitlegt. En ze pleitte in de medische wereld voor een multidisciplinaire aanpak van evenwichtsproblemen. “Ik heb met gelijkgestemden een vzw opgericht omdat ik dacht dat we zo meer slagkracht zouden hebben, maar ik heb het gevoel dat we op te veel muren botsen. Mijn energie en inspiratie zijn op, en dus besloot ik met mijn ambassadeurschap te stoppen. Ik wou wel in schoonheid eindigen en een plek inrichten waar mensen met evenwichtsstoornissen troost vinden.”

Dat werd een bankje bij een lindeboom en enkele haagbeuken, met zicht op de Muziekvallei van Gooik. Uit het kleine bibliotheekje kan je boeken lenen over evenwicht. Er werd ook een kort evenwichtsparcours aangelegd met boomstammen. “De troostplek ligt op een terrein waar de scouts komen spelen. Het is ook een boodschap naar de jongeren, dat ze hun evenwicht moeten en kunnen trainen. Ik vrees dat het anders de ziekte van de toekomst wordt: door de vergrijzing en het feit dat kinderen veel minder buiten spelen, zullen er steeds meer mensen met evenwichtsproblemen zijn.”

Meer weten over evenwichtsstoornissen? facebookpagina @DizzyMeBOOKSANDINFO en tot november 2022 op house4balance.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content