Thema van de maand: Hoe werd de bruiloft van uw kind(eren) geregeld?

Velen onder u bepalen vooraf een budget dat ze aan de bruiloft van hun kind kunnen besteden (lees ook het artikel Relaties, p. 24). Verder respecteert u de keuzes van het koppel, hoe graag u het zelf soms anders zou willen...

Liever geen receptie, ma!

Volgend jaar gaat mijn enige dochter trouwen. Ze willen het bewust eenvoudig houden: een korte plechtigheid op het gemeentehuis en ’s avonds een etentje in een restaurant voor ongeveer 15 naaste familieleden. Het jonge paar betaalt alles zelf. Hoera, zou je denken, geen discussies! Toch heb ik het hier ontzettend moeilijk mee. Ik zou zo graag haar en mijn geluk willen delen met zoveel mogelijk mensen. Ik heb voorgesteld in de namiddag in mijn tuin een receptie te organiseren en alle kosten zelf te betalen, maar dat voorstel werd op weinig enthousiasme onthaald. Het is echter hún dag en dus respecteer ik hun keuze.

Kosten netjes gedeeld

We hebben vooraf een kostenverdeling afgesproken. Elk ouderpaar betaalde voor de kleding van zijn kind, van het gezin en de bruidskindjes van de eigen familie. De ouderparen bekostigden elk de helft van de auto, de bloemen, de zaal, de versiering en de deejay. De aankondigingen, de receptie en het avondfeest werden door drieën gedeeld (het koppel en de twee ouderparen). Gemeentehuis en kerkdienst waren voor het bruidspaar.

Op onze eigen manier

Negen jaar geleden ben ik met een Amerikaan getrouwd. De bruiloft vond plaats op onze eigen manier, zonder inspraak van anderen. We hebben alleen die mensen gevraagd die we er zelf graag bij hadden en alleen zaken gedaan die we zelf leuk vonden. Daarom hebben we, zoals een Amerikaanse potluck, aan elke gast gevraagd een deel van het menu mee te brengen. Zo ontstond een maaltijd met een unieke mix. Mijn ouders zorgden voor de drank. De volgende dag hebben we een grotere groep genodigden gevraagd voor een tuinfeest. Er was nog zoveel eten en drinken van de vorige dag over dat alles opnieuw zeer spontaan verliep. Mijn vader zegt dat hij nog altijd onder de indruk is van de relaxte sfeer op onze bruiloft.

Vooraf ons budget gezegd

Toen onze zoon trouwplannen aankondigde, hebben we hem van tevoren gezegd welk budget we aan zijn huwelijk konden besteden. Verder kon het koppel zelf beslissen hoe het zijn bruiloft zou vieren. Uiteindelijk hebben ze gekozen voor een sober feestje met de dichtste familie. Hierdoor zijn ze nu al in staat te beginnen aan de bouw van een eigen nestje.

Het is hún feest!

Ik heb mijn drie kinderen al vlug verteld dat het hún feest zou zijn als ze besloten te trouwen. Ik heb ze vooraf wel een precies budget aangekondigd dat ik ze zou kunnen geven, zonder één euro meer. Verder zouden ze alle vrijheid krijgen voor de organisatie en de gastenlijst. Drie jaar geleden is mijn dochter getrouwd en alles is verlopen zoals het paar het zelf wilde. Het budget werd verdeeld volgens het aantal gasten van elke familie. Ik begrijp ouders niet die menen dat ze alles aan het bruidspaar kunnen opdringen “omdat zij betalen”.

Vera Crassaerts;Chr. Trio;Mieke Benton;Louis Verheyen;Christine Jacobs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content