Tips om de inname van zware metalen te beperken

In huis is stof de belangrijkste bron van zware metalen. Daarom zijn de volgende preventiemaatregelen zinvol.

n Verminder de vorming van stof door uw voeten te vegen voor u binnengaat.

n Gebruik bij voorkeur matten in rubber of kunststof en reinig ze regelmatig met water.

n Neem stof af met een vochtige doek.

n Reinig de vloeren met een natte dweil.

n Was steeds de handen voor u eet.

n Gebruik een stofzuiger met een HEPA- of een goede cycloonfilter.

n Was het speelgoed van de kinderen regelmatig af.

n Was steeds uw handen nadat u in de tuin gewerkt hebt. Idem voor kinderen die buiten gespeeld hebben.

n Laat kinderen bij voorkeur spelen op begroeide terreinen of grasvelden. Spoel het voetpad, het terras, pleintjes en een verharde oprit regelmatig af. Bedek voor het overige de bodem met houtschors of bezaai met gras of bodembedekkers om stofvorming te beperken.

n Was zelfgeteelde groenten en fruit grondig met zuiver water voor u ze gebruikt. Denk eraan dat het cadmium zich vooral opstapelt in de bladeren.

n Let op met het gebruik van put- en regenwater, ook dat kan zware metalen bevatten. Uw eigen groentjes telen, kan. Onder bepaalde voorwaarden, tenminste!

n U kunt alle groentesoorten telen als het cadmiumgehalte in de tuin lager is dan 3 mg/kg én de pH(H2O) hoger is dan 7,5 of de pH(KCl) hoger is dan 6,5. In een lab wordt meestel de pH(KCl) gemeten, in een tuincentrum meestal de pH(H2O). Het verschil in zandbodems bedraagt ongeveer 1 pH-eenheid.

n In een zure bodem kan cadmium veel makkelijker door groenten worden opgenomen. U kunt de bodem minder zuur maken door kalk te strooien. Om de juiste hoeveelheid te kennen is het belangrijk op voorhand de zuurtegraad van de grond te laten bepalen. Dat kan in een tuincentrum. Neem daartoe op verschillende plaatsen in uw tuin grond van de bovenste 20 cm en vermeng deze. Doe minimum 500 g in een goedsluitend zakje en breng dat naar het tuincentrum of lab.

n Bij niet te zure grond waar tussen 3 mg/kg en 6 mg/kg cadmium in voorkomt, laat u het kweken van volgende soorten beter achterwege: wortelen, andijvie, kervel, koolsoorten, peterselie, rabarber, selder, sla, spinazie, tuinkers, veldsla en waterkers. Bedraagt het cadmiumgehalte meer dan 6 mg/kg dan wordt ook de teelt van volgende groenten afgeraden: aardappelen, bloemkool, radijzen, sjalotten, erwten, witloof, aardbeien, prei, schorseneren, uien en bonen.

n Diepwortelende fruitbomen, pompoenen, augurken en komkommers kunnen zelfs in ernstig met cadmium vervuilde grond geteeld worden.

n Voor het bepalen van het cadmiumgehalte kunt u in Vlaanderen informatie inwinnen bij een medisch milieukundige. Meer info: www.mmk.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content