L'espérance, vroeger een peeshotel. © frédéric raevens

Toen Brussel nog sjanste in de staminees

In de volkse tradities van Brussel spelen bier en kroegen een grote rol. De oudste nostalgici onder ons herinneren zich misschien nog de staminees waar Madame Chapeau suikerklontjes fijn plette in hun kriek. Heel dit erfgoed is vandaag zo goed als verdwenen, maar gelukkig zijn er nog cafés die de authentieke stijl van toen – art nouveau of art deco – wisten te bewaren.

Enkel al in het stadscentrum is er de mythische Cirio, de Metteko met zijn ventilatoren met riemen, de Greenwich met zijn toiletten van weleer, de Archiduc met zijn jazzconcerten, taverne L’Espérance... Geleide caféwandelingen brengen je langs al dat fraais, maar je kan ook je eigen kroegentocht uitstippelen (zie verder), om voluit de sfeer te proeven met je beste vrienden.

Wie op deze trip down memory lane all the way wil gaan, moet zeker binnenlopen in het Schaarbeeks Biermuseum. Deze weinig bekende grot van Ali Baba toont een schat aan geëmailleerde reclameborden, brouwersgereedschap, caféspelen, glazen en flessen van vroeger en dat alles met de nodige uitleg in het Brussels. Een zalig ouderwets museum, met sappige commentaar en een proeverij op het einde. Qua authenticiteit kan dit tellen.

Meer weten?

Geleide caféwandelingen, bruxellesbavard.be/nl/home. Zelf een kroegentocht uitstippelen? Lees vooraf de brochure De cafés van Brussel, van Erfgoed Brussels. Pdf downloaden via de zoekfunctie van erfgoed.brussels. Schaarbeeks Biermuseum, Louis Bertrandlaan 33, 1030 Schaarbeek, brusselsmuseums.be/nl/musea/biermuseum-van-schaarbeek.

Vergeet in de Greenwich geen kijkje te nemen in de toiletten.
Vergeet in de Greenwich geen kijkje te nemen in de toiletten.© frédéric raevens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content