Uw pc op dieet

Een desktop-pc verslindt bijna 900 kilowattuur per jaar. Tegen een prijs van 7,20 eurocent per kW kost uw ‘computerpark’ dus evenveel als een groot huishoudtoestel. Maar als u die factuur nu eens kon halveren zonder aan kwaliteit in te boeten...?

Printer, pc, scanner, modem, router en alle andere mobiele randapparaten kosten gemiddeld 100 euro elektriciteit per jaar! Te beginnen met de grootste schuldige: de computer zelf. Een draagbare pc verbruikt ongeveer 30W wanneer hij actief is, 20W als het scherm uitgeschakeld is en 1W in slaapstand. Om helemaal geen stroom te verbruiken, moet het contact uit en de stekker uit het stopcontact.

Een desktop is gulziger. Hij verbruikt 150W (maar dat kan oplopen tot 250W). In stand-by daalt het verbruik tot 6W, in slaapstand tot 3W.

Vaststelling 1: een notebook verbruikt 4 x minder dan een desktop!

Uit huis, die buis!

Als u nog aarzelt om een flatscreen te kopen, moet u beseffen dat een lcd-scherm (zelfs een van 22 inch) tijdens het gebruik tevreden is met minder dan 40W. In slaapstand is zijn stroomverbruik bijna te verwaarlozen (1 tot 3W).

Vaststelling 2: een flatscreen verbruikt een derde van een vergelijkbaar oud scherm met beeldbuis!

Weg met die printer

Laserprinters zijn energievreters: 200W of meer voor een multifunctioneel toestel en zelfs in stand-by nog altijd 85W. Geef de voorkeur aan een inkjetprinter, die met 12W tevreden is tijdens het printen (met 6W in slaapstand).

Vaststelling 3: een laserprinter is een dure luxe!

Kleine accessoires, grote honger

Wees ook op uw hoede voor de vele accessoires die de pc verbergt, al die apparaten die u nooit uitschakelt en dus 24 uur per dag energie verbruiken: modem (6W), externe luidsprekers (16W wanneer ze niet werken), laders voor gsm’s, draadloze telefoons (DECT), mp3-spelers... Al die toestellen kunnen tot 5W/u verbruiken, wat pure energie- en geldverspilling is.

Vaststelling 4: alle randapparaten aansluiten op een meervoudige contactdoos met een schakelaar en die uitzetten wanneer u de pc uitschakelt, is een perfect idee. Sommige contactdozen hebben een timer die ’s avonds automatisch de stroom afsnijdt.

50% of meer besparen!

Door de pc en de randapparatuur uit te schakelen wanneer u ze niet gebruikt, en door de instellingen voor energiebeheer aan te passen (zie kader) kunt u makkelijk 50%, en met een beetje meer moeite zelfs tot 75% stroom besparen, wat genoeg is voor een gezellig etentje. Bij kaarslicht, uiteraard! n

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content