Uw verwarming renoveren

De folders verleiden ons met beelden van designerhaarden, compacte cv-ketels en zonnepanelen. Maar hoe renoveer je een klassieke verwarming die 25 jaar oud is, zonder je blauw te betalen of het hele huis open te breken?

U hebt 25, 30 of 35 jaar geleden uw woning gebouwd of een appartement gekocht en u bent van plan er te blijven wonen. Maar de ketel van de centrale verwarming is versleten en u wilt uw energiefactuur laten dalen. U wilt ook best milieuvriendelijker gaan stoken als de renovatie maar betaalbaar blijft. Als het even kan, wilt u graag profiteren van een fiscale aftrek of een premie, maar u wilt niet dat vloeren en muren opengebroken worden.

Moet uw ketel wel vervangen worden?

Die vraag is zo gek nog niet, zegt Roland Debruyn, ervaren verwarmingsinstallateur, beheerder van de beroepsvereniging UBIC en hoofdredacteu van het vakblad Warmte & Klimaat.

“Als het om een robuuste cv-ketel van gietijzer gaat (zoals de vroegere modellen van Ideal Standard of Buderus), dan zou ik op mijn twee oren slapen. Toegegeven, de ketel kan op een onvoorspelbaar moment gaan lekken (en dan moet u hem wél vervangen) maar hij kan u ook overleven. Uw energiefactuur zal dan niet dalen maar u hoeft evenmin zwaar te investeren in een nieuwe ketel.”

Een zinvolle oplossing

Is uw centraleverwarmingsketel wél aan vervanging toe, dan is de plaatsing van een nieuwe condensatieketel met hoog rendement op aardgas momenteel één van de meest zinvolle oplossingen.

Condensatieketels zijn even compact als wandketels en kunnen het verwarmingswater bestendig verwarmen op slechts 55°C of minder. Door die lage temperatuur gaat het verbrandingsgas condenseren wat het rendement verhoogt tot 103 of 104% (90 tot 92% bij een klassieke ketel). Dat leidt dan weer tot een lager verbruik, al hangt dat ook af van het radiatortype.

Als u nog met stookolie stookt en als er aardgas in uw straat ligt, dan kunt u van de aankoop van een condensatieketel profiteren om over te schakelen op gas. Roland Debruyne: “Wie op stookolie aangewezen is, hoeft echter niet te wanhopen. Er bestaan al condensatieketels op stookolie, en ik verwacht een sterke groei in de komende jaren.”

Wat met het warme water voor het sanitair? “Voor een kleine meerprijs hebt u een condensatieketel met een ingebouwde warmwaterboiler“, adviseert onze deskundige. “Door het hogere rendement wordt uw warm water voordeliger dan met een geiser op gas. Komt uw warm water nu nog van een elektrische accumulatieboiler op nachttarief, dan zou ik die zeker houden want het zou een zinloze kost zijn die te vervangen. Het verbruik van warm water vermindert meestal wanneer de kinderen het huis uit zijn.”

Een condensatieketel kost nog altijd 20 tot 25% duurder dan een klassieke cv-ketel maar de prijzen zijn al drie jaar aan het dalen. Bovendien kan de plaatsing recht geven op een belastingvermindering (zie kaderstuk p. 164 ).

Laat uw bestaande verwarmingsinstallatie eerst keuren door een gevestigd en degelijk installateur. Hij kan berekenen welk vermogen de nieuwe condensatieketel moet hebben in verhouding tot de ruimten die u gebruikt.

De groene optie

Zijn alternatieve energiebronnen een optie als we onze verwarmingsinstallatie betaalbaar willen renoveren?

“We moeten eerlijk zijn”, meent onze expert. “Dankzij de premies en de belastingvermindering zijn zonnepanelen (voor de productie van warm sanitair water) en fotovoltaïsche panelen (eigen elektriciteit) een haalbare kaart. Maar zonne-energie om een centrale verwarming te voeden is nog niet haalbaar. Daarvoor hebben we zonnepanelen met vacuümbuizen (dubbel zo duur!) en veel meer zonuren nodig”

En een oude cv-ketel vervangen door een warmtepomp? Roland Debruyne blijft sceptisch: “Een warmtepomp is duurder dan een condensatieketel. Een water/water- of lucht/water-warmtepomp haalt warmte uit de grond, uit het grondwater of uit de buitenlucht en geeft die af aan het water van de centrale verwarming. Dat kan interessant zijn als uw bestaande installatie nog ouderwetse, grote radiatoren heeft en vooral als u bovendien in bijverwarming voorziet. Een warmtepomp die alleen hete lucht produceert (de lucht-lucht-warmtepomp) is alleen een optie als uw huidige verwarming werkt met hete lucht via kanalen in de vloer of het plafond.”

Wat doen we met onze radiatoren?

Houden! Ze vervangen zou een zinloze kost zijn. Zeker de ouderwetse gietijzeren radiatoren van vóór 1980 zijn perfect geschikt voor een nieuwe condensatieketel omdat zij maximaal profiteren van het hogere rendement en het lagere verbruik. Ook radiatortypes van na 1980 kunnen dienen voor een condensatieketel, al zal het verbruik dan wat minder zuinig zijn. Alleen als u indertijd gekozen hebt voor convectorradiatoren (met name voor modellen die in de vloer ingewerkt zijn), dan kunt u zich afvragen of het nog zinvol is uw oude ketel te vervangen. Putconvectoren hebben op koude winterdagen immers een hoge watertemperatuur nodig. Een condensatieketel werkt normaal op 55° maar zal heel wat minder aan brandstof bezuinigen als hij een hogere temperatuur moet produceren.

Het is wel zinvol op bestaande radiatoren een thermostaatkraan te plaatsen, omdat u dan de temperatuur in minder vaak gebruikte kamers precies (en lager) kunt instellen. En wilt u meer well-ness in de badkamer, dan kunt u de radiator vervangen door een model dat ook als handdoekendroger dient.

Vloerverwarming

Vanaf het eind van de jaren zeventig bouwen we huizen met een vloerverwarming. Ook de ketels van dit systeem kunnen aan vernieuwing toe zijn. Roland Debruyne: “Hier is de plaatsing van een condensatieketel de ideale oplossing. Vloerverwarming heeft immers maar water van 45°C nodig. Ook op de koudste dagen van het jaar kan de ketel condenseren en zeer zuinig werken.”

Afzonderlijke kachels

Dertig percent van de Belgen stookt met afzonderlijke kachels op gas, stookolie, elektriciteit en zelfs nog op steenkool. Oudere exemplaren vervangen kan om drie redenen interessant zijn: het verbruik, de veiligheidsrisico’s (CO-vergiftiging) en het milieu.

Een oude gaskachel met een open brander (waar u de waakvlam met een lucifer kunt aansteken) zuigt lucht uit de kamer aan en verbrandt zuurstof uit die lucht. Zowel voor de veiligheid als voor uw gezondheid is een nieuwe, gesloten gasconvector beter. Die zuigt immers lucht van buitenshuis.

Ligt er aardgas in uw straat, dan is het verstandig een oude stookolie- of steenkoolkachel te vervangen door een gesloten gasconvector.

Oude elektrische accumulatoren (op nachttarief) kunt u het best vervangen door een ander verwarmingstype. Elektrische verwarming blijft duur en zeer milieu-onvriendelijk.

Wat met de open haard?

In de jaren zeventig en tachtig wilde iedereen een open haard. Vandaag kennen we helaas de nadelen: alle warmte gaat door de schoorsteen en wat we erin verbranden is niet altijd schoon.

Roland Debruyne: “Als uw centrale verwarming op aardgas draait, dan is het zinvol de gasleiding door te laten trekken tot de bestaande open haard. Die kunt u dan vervangen door een inbouwhaard op gas met warmte- recuperatie, afstandsbediening en een thermostaat. Ook een gesloten inbouwhaard met warmterecuperatie waarin u houten blokjes (pellets) stookt, is een oplossing al heeft dit systeem een lager warmterendement. Maar als de nieuwe haard alleen moet dienen voor bijverwarming, dan kunt u zich die kosten misschien beter besparen. Trek dan een trui aan en... kruip wat dichter bij uw partner!”

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content