Van Namen naar Dinant op de fiets, waarom niet? © WBT - HIKE UPRAILTRIP.TRAVEL

Van station naar station

Voor je begint te wandelen moet je heel vaak de auto nemen om bij je vertrekpunt te geraken. Vandaag hoeft dat niet meer. Wil je je ecologische voetafdruk zo laag mogelijk houden of laat je je liever rijden in plaats van achter het stuur te kruipen, dan kan je in heel Wallonië van treinstation naar treinstation wandelen of fietsen.

De Waalse vereniging van Grote Routepaden heeft een nieuwe gids uit met 20 wandelroutes van zo’n 20 km elk. Twintig landelijke wandeltochten, die telkens beginnen en eindigen aan een treinstation: van Silly naar Edingen, van Lustin naar Namen, van Sy naar Barvaux enz. Samen 40 stations, waar je desgewenst ook je auto kan achterlaten. Bij elke tocht hoort een kaart met het traject en de dienstregeling van de treinen die het station van vertrek en aankomst bedienen.

Liever fietsen dan wandelen? De Waalse dienst voor toerisme heeft nu ook vijf Uitstapjes zonder auto (Escapades sans voiture) uitgewerkt. Niet op vier, maar op twee wielen. Ook hier brengt de route je per fiets van station naar station: Waterloo-La Louvière, Bergen-Doornik, Charleroi-Erquelinnes, Namen-Dinant en Marche-Luik. Zelf hebben we de route van Charleroi naar Erquelinnes uitgeprobeerd. Een stevige cultuurschok, zo kan je het wel noemen. Je vertrekt immers te midden van het industriële erfgoed van Charleroi om aan te komen in het verrassend lieflijke landschap van de Boven-Samber. Onderweg wacht je nog het mooie middeleeuwse stadje Thuin.

20 randonnées en ligne de gare en gare pour les GR ou GRP, 16 euro, in het Frans. Bestellen via grsentiers.org > Topo-Guide > Gare à Gare. Escapades sans voitures, gratis, in het Frans. Downloaden via walloniebelgiquetourisme.be

Fietsen van Bosvoorde naar Binche
Fietsen van Bosvoorde naar Binche© WBT – HIKE UPRAILTRIP.TRAVEL
Langsheen de Train in Grez-Doiceau
Langsheen de Train in Grez-Doiceau© SGR 2015

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content