De Grote en de Kleine Nete zijn nooit veraf. © belgaimage

Van water en klokken in Lier

Weet je zeker dat je alle Vlaamse kunststeden al hebt verkend? Misschien ontbreekt Lier nog op je lijstje. Dat stadje in de provincie Antwerpen zou je wel eens stevig kunnen verrassen. Die verrassing begint al op de Grote Markt, een ongewone driehoek omgeven door trotse panden uit de 17de en 18de eeuw. Dé blikvanger is het rococo stadhuis waar een slank, middeleeuws belfort tegenaan leunt en waar de toeristische dienst is gehuisvest.De aangewezen plek om een plattegrond met stadswandelingen op te halen, want Lier mag dan best klein zijn, er valt veel te ontdekken.

In de latere middeleeuwen beleefde het stadje een gouden tijd dankzij de vee- en lakenhandel. Het diende ook als buitenverblijf voor het Bourgondische hof dat toen in Mechelen resideerde. Zelf het koningshuis van Denemarken had hier een verblijf. Uit die periode zijn knappe huizen bewaard gebleven, die je vandaag terugvindt langs kasseistraatjes en aan de oevers van de Grote en de Kleine Nete. Want waar je je ook bevindt in Lier, een van beide rivieren is nooit veraf. Hier en daar trakteren openingen in de soms weelderig begroeide oevers op fraaie uitzichten, met name vlakbij het begijnhof.

Je wandeltocht brengt je onvermijdelijk langs de Zimmertoren, dé publiekstrekker. Dit meesterwerk van tijdmeting ontstond in 1930, maar werd ondergebracht in een 13de-eeuwse toren. Ontdek de 13 grote wijzerplaten die elk een andere manier van tijdmeting aangeven – de maankalender, de getijden, de Gregoriaanse tijdrekening,... – en waarrond nu en dan automaten bewegen die de vier levensfasen voorstellen.

Meer weten? visitlier.be/nl/wandelen

De Grote en de Kleine Nete zijn nooit veraf.
De Grote en de Kleine Nete zijn nooit veraf.© belgaimage
Het Stadhuis met het Belfort.
Het Stadhuis met het Belfort.© belgaimage
De Zimmertoren.
De Zimmertoren.© belgaimage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content