© DIRK BILLEN

Veelzijdige speurneus

De elektronische neus doet steeds vaker zijn intrede in de medische wereld. Na astma en darmontstekingen, ruikt hij nu ook slokdarmkanker.

WAT IS EEN E-NEUS?

De elektronische neus (e-neus), in kracht vergelijkbaar met die van een hond, is zo’n duizend keer werkzamer dan ons eigen reukorgaan. Het toestel stamt uit de wereld van de beveiliging en de voedingsindustrie. Het bevat geursensoren die kunnen worden afgesteld om vluchtige organische verbindingen in uitgeademde lucht te analyseren. Deze gasachtige verbindingen in onze adem ontstaan tijdens stofwisselingsprocessen. Veranderingen in die stofwisseling leiden tot andere verbindingen, die de slimme neus kan oppikken en linken aan bepaalde ziekten.

SPEUREN NAAR SLOKDARMKANKER

Nederlandse onderzoekers (Radboud Universiteit) lieten een draagbare e-neus snuffelen aan de adem van zo’n 400 patiënten. Een deel kampte met reflux, een deel met Barrett-slokdarm (de voorloper van slokdarmkanker) en een derde (controle)groep had een gezonde slokdarm. De e-neus slaagde er goed in de drie van elkaar te onderscheiden. Als die resultaten in een grotere studie worden bevestigd, kan het toestel worden ingezet om vroegtijdig slokdarmkanker op te sporen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content