Verlies

Verlies gaat gepaard met verdriet. Er zijn tal van soorten verlies en tal van soorten verdriet. Maar telkens gaat het om iets wat was en niet meer is. Drie boeken over een teloorgang.

UNIVERSEEL

Maggie O’Farrell opent haar boek met een historische noot. ‘In de jaren tachtig van de 16de eeuw kreeg een echtpaar in Henley Street, Stratford, drie kinderen: Susanna en daarna de tweeling Hamnet en Judith. De jongen, Hamnet, stierf in 1596 op elfjarige leeftijd. Ongeveer vier jaar later schreef zijn vader een toneelstuk: Hamlet’. Het verhaal springt heen en weer in de tijd. Je volgt de jonge William Shakespeare die verliefd wordt op de bijzondere Agnes. Tegelijk lees je wat er zich elf jaar later afspeelt. Al weet je dit van in het begin, O’Farrell houdt je in de ban. Een prachtig universeel verhaal over het verlies van een kind en hoe beide ouders daar anders mee omgaan.

Verlies

HAMNET – MAGGIE O’FARRELL

NIJGH & VAN DITMAR – 23,50 EURO – ISBN 9789038808345

INSLAGPUNT

Een politieagent treft drie mannen aan, huilend, in pak met stropdas, met de urn van hun moeder. Twee zijn doorweekt en hebben duidelijk gevochten. ‘Hij weet niet dat hij nu aan het slot instapt van een verhaal dat meerdere decennia beslaat, en dat over drie broers gaat die ooit, lang geleden, van deze plek werden weggerukt en nu gedwongen waren terug te keren. Dat alles hier met elkaar verbonden is, niets op zichzelf staat of apart uit te leggen valt. Wat zich hier afspeelt is slechts de buitenste ring in het water, degene die het verst verwijderd is van het inslagpunt.’ Een verhaal over de teloorgang van een gezin door een drama, dat je pas op het eind te weten komt.

Verlies

DE OVERLEVENDEN – ALEX SCHULMAN

DE BEZIGE BIJ – 21,99 EURO – ISBN 9789403132419

ONSCHERP

‘Wolff weet een spannend verhaal op te bouwen over verraad, liefde, vriendschap, opoffering en menselijkheid. Over hoe we er met elkaar iets van kunnen maken als we iets verliezen’, schrijft uitgever Juliette van Wersch. Florentine en Hannes komen als Duitsers terecht in het Banaat, een streek in Roemenië, Servië en Hongarije, waar verschillende nationaliteiten wonen. Als ze hun weggelopen zoon Samuel terugvinden, hoopt grootmoeder Karline ‘dat het leven van de jongen anders- om zou verlopen. Dat wat kwam, beter moest zijn dan wat geweest was.’ Het verhaal omspant verschillende decennia en speelt zich af tegen de achtergrond van het uiteenvallen van het Oostblok.

DE ONSCHERPTE VAN DE WERELD – IRIS WOLFF

SIGNATUUR – 21,99 EURO – ISBN 978 90 5672 687 4

Boekenfestival

Tijdens de herfstvakantie lanceert de stad Antwerpen LEES! Het Boekenfestival. Het nieuwe boekenevenement gaat door in Antwerp Expo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content