Advertorial

© Photography Jurjen Drenth

Verwondering in de Veluwe

De Veluwe is door Nederlanders uitgeroepen tot een van de mooiste natuurgebieden van het land. Waarom? Omdat je hier de grootste aaneengesloten bosgebieden van het land vindt! Er zijn uitgestrekte heidevelden, indrukwekkende zandverstuivingen en midden in de natuur leeft nog altijd erg veel wild.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Edelherten, reeën, wilde zwijnen: ze horen thuis op de Veluwe. En, wie de juiste voorbereidingen treft en goed voorbereid op pad gaat, heeft volop kans deze wilde dieren ook te zien. Het Nationale Park De Hoge Veluwe is misschien wel de mooiste plek hiervoor. Een prachtig park, waar met zorg met de natuur wordt omgegaan. Met gratis ‘witte fietsen’ kun je het park verkennen. Onderweg zijn tal van rustplaatsen waar je over het Park kunt uitkijken. Dit gehele Nationale Park is begin 20e eeuw aangekocht door Anton en Helene Kröller-Müller. Zij vestigden er ook het internationaal vermaarde kunstmuseum, Het Kröller-Müller Museum, met de een-na-grootste Van Gogh-collectie ter wereld. Een absolute must-see als je op vakantie naar Nederland gaat.

Paleis Het Loo
Paleis Het Loo

Kastelen op de Veluwe

Midden op de Veluwe werd Nederlandse historie geschreven. Hier, aan de noordzijde van Apeldoorn, bouwde de Koninklijke familie, de Oranjes, Paleis Het Loo. Oorspronkelijk gebouwd als jachtslot, maar in de loop der eeuwen uitgegroeid tot het woon- en werkpaleis van de Nederlandse koning. In de 20e eeuw is het paleis omgevormd tot museum, waar de geschiedenis van het Huis van Oranje te zien is, met indrukwekkende tuinen en bijgebouwen met de koetsen. Het paleis is tot 2021 in grootschalige renovatie en daardoor van binnen niet te bekijken, maar de tuinen en bijgebouwen zijn wel op gezette tijden open.

Maar er zijn meer fraaie kastelen op de Veluwe. Aan de zuidrand, bij Arnhem, ligt een arcadisch landschap met de mooiste buitenplaatsen van het land. Hier zijn fraaie landgoederen verrezen, waar de kastelen kunnen worden bezocht (zoals Rosendael, Middachten en Doorwerth), en in andere kan worden gegeten over overnacht (bijvoorbeeld Groot Warnsborn, Rhederoord en Engelenburg).

Verwondering in de Veluwe

Hanzesteden

Aan de noordrand van de Veluwe, bij de randmeren op de grens met de provincie Flevoland, liggen drie Hanzesteden: Elburg, Hattem en Harderwijk. Al in de 12e tot 15e eeuw belangrijke handelssteden. Hier bouwden kooplieden hun welvaart op dankzij de handel met zustersteden langs de Oost- en Noordzee. Dat rijke verleden zie je er nog steeds terug. Indrukwekkende stadsmuren en -poorten, fraaie kerken, rijk versierde koopmanshuizen. De Hanzetijd is hier nog steeds voelbaar. Loop een stadswandeling en strijk neer op een van de terrassen tussen de oude vestingmuren. Loop binnen bij het Hattemse Bakkerijmuseum en proef er van het vers gebakken brood. Bekijk de botters in de Elburgse vissershaven. En geniet van de vele evenementen in het levendige centrum van Harderwijk.

Radio Kootwijk
Radio Kootwijk

Fietsen en wandelen

De Veluwe leent zich als geen andere regio om per fiets of te voet te doorkruisen. De fietser vindt hier het handige fietsknooppuntennetwerk, met genummerde bordjes die het makkelijk maken om een route te volgen. Slimme startplek is Radio Kootwijk bij Apeldoorn, op een grote open plek in het bos, waar ‘de kathedraal van de Veluwe’ ooit in gebruik was als radiostation met de Nederlandse overzeese gebiedsdelen. Een ander mooi startpunt is het Veluwe transferium in Nunspeet waar je informatie vindt over het natuurbeheer op de Veluwe.

Verwondering in de Veluwe
© Photography Jurjen Drenth

Veluwse streekproducten

Menig Belg zet zijn vraagtekens bij het culinaire niveau van Nederland. Onterecht! In Vaassen vind je het bijzondere Restaurant De Leest, bekroond met drie Michelinsterren. Wie de kwaliteit van op de Veluwe gemaakte streekproducten wil proeven, moet letten op het keurmerk ‘Erkend Veluws Streekproduct’. Heerlijk vlees, verse vis, groente en fruit, maar ook prachtige wijnen en echt heidebier wordt op de Veluwe geproduceerd. Kijk op www.visitveluwe.nl/erkende-streekproducten voor alle namen en adressen!

Gelderland levert je mooie streken...

Kijk voor meer informatie op www.visitveluwe.nl

Lees hier alle artikels van dit dossier.