JULIE WILLEMS Gedragstherapeute © G.F. GUY PUTTEMANS

Waarom je kat zo vaak slaapt

Het is volkomen normaal dat je jouw kat zo vaak op slapen betrapt. Volwassen poezen slapen immers maar liefst 16 tot 18 uur van de 24 uur die een dag telt. Resten dus nog zes tot acht uur om actief te zijn. En vermits je huisdier vooral ’s nachts op stap gaat, gebeurt het zelden dat je je kat actief bezig ziet wanneer je ook zelf wakker bent. Al zijn er uiteraard uitzonderingen en verschilt het aantal uren slaap van kat tot kat. Sommige poezen zijn een pak luier dan hun soortgenoten, terwijl andere net constant wat om ‘handen’ moeten hebben.

De ethologische verklaring voor deze lange periode van slapen is eenvoudig: je kat kan zich dat gewoon permitteren. Van nature is ze een solitaire jager, en nog een uitstekende ook. In tegenstelling tot sociale roofdieren, heeft ze geen hulp nodig om een prooi te vinden. Wanneer ze beslist om te eten, vindt ze meestal binnen het uur een dier dat ze kan verorberen. En ze heeft weinig roofvijanden, waardoor ze zich op een hoogte kan verschuilen of op een plek waar andere dieren amper komen. Het leven van een kat in de natuur is dus helemaal niet stresserend. In tegenstelling tot andere katachtigen hoeft een poes niet altijd op haar hoede te zijn.

Maar die slaapzucht kan ook wijzen op verveling. Als je kat niet de kans krijgt om buiten op verkenning te gaan en binnen onvoldoende afleiding vindt – uit het raam kijken, alleen of met het baasje spelen – riskeert ze zich te vervelen. Gevolg: ze ‘vult’ haar dagen met extra slaap. Maar daarmee is het probleem van de verveling niet opgelost, want achter dat overmatig slapen schuilt eigenlijk een depressie, die voor gedragsstoornissen kan zorgen.

Waarom je kat zo vaak slaapt
© Getty Images/iStockphoto

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content