Wees lief voor uw huid

Allemaal hopen we op een stralende zomer. Maar om veilig van de zon te kunnen genieten, is het belangrijk dat we de juiste beschermingsproducten gebruiken en enkele basisregels in acht nemen.

De zon is essentieel voor de synthese van vitamine D én voor een goed humeur, omdat ze de productie van endorfine stimuleert. Maar diezelfde zon geeft uv B- en uv A-straling af. De eerste is verantwoordelijk voor zonnebrand en huidkanker, de tweede versnelt de voortijdige veroudering van de huid. Het is dan ook absoluut noodzakelijk onze huid goed te beschermen. De EU schrijft een duidelijk uv A- en uv B-logo voor, gaande van een zeer lage (6) tot een zeer hoge bescherming (50+).

De juiste bescherming

“Beschermingsfactor 50+ is bedoeld voor mensen met een overgevoelige of hyperreactieve huid of die tijdelijk uit de zon moeten blijven, bijvoorbeeld na een chirurgische ingreep”, horen we bij Louis Widmer. “In geval van lichtdermatose, rode puistjes die jeuken, wordt aangeraden gedurende 1 tot 3 maanden capsules te nemen die de huid voorbereiden op de zon. Anders is factor 20 voor iedereen voldoende, behalve in extreme omstandigheden (sneeuw, watersport, bergen). Let er wel op dat u zich om de twee uur opnieuw in-smeert, en met voldoende crème. Bij dagelijks gebruik zou één tube binnen de week leeg moeten zijn.”

Als u een lichte huid hebt die makkelijk rood wordt (12 % van de mensen), dan kiest u beter voor een factor 30. Onze keuze: Sun Lotion van Eucerin met antioxidanten (euro 16), All Day 20 van Widmer (euro 17,50), Bénéfice Soleil van Payot (vanaf euro 31,35), La Roche-Posay en Intelligence Soleil van Pierre Ricaud (vanaf euro 15).

Goed om te weten: vergeet uw haar en hoofdhuid niet! Praktische verstuivers: John Frieda (euro 12,99) en Spray Protecteur Cheveux van Bergasol (euro 14,95).

Enkele tips

Breng de zonnecrème aan, een half-uur voor u in de zon gaat liggen. Zo heeft uw huid de tijd om zich voor te bereiden. Speciaal voor 40-plussers is er de Solar Expertise Anti-Rimpel & -Pigmentvlekken Zonnecrème van L’Oréal (euro 15,99 SPF 30), die hyaluronzuur combineert met een melanineregulerende stof.

Goed om te weten: blijf uit de zon van 12 tot 16 uur en weet dat wolken 80% van de uv-straling doorlaten.

Na het zonnen

Vergeet niet de huid te herstellen door elke avond een aftersun aan te brengen. Een uitstekende keuze is de Super Soin Après-Soleil van Sisley (euro87,50). Zodra de huid trekt, is een hydraterend masker aangeraden, zoals het Super Aqua-Mask van Guerlain (6 voor euro 100,97). Als u een bruine huid hebt, kunt u een zelfbruiner gebruiken zoals Natural Bronzer Ambre Solaire van Garnier (een spray – euro 14,20). Mensen met een lichte huid gebruiken beter een progressieve zelfbruiner die ze om de twee dagen opnieuw aanbrengen, zoals Gelée de Monoï Dior Bronze (euro 37,13). Voor de benen is er Lait Jambes van Bodysol (euro 10,95 – in de apotheek) maar ook Summer Legs van H. Rubinstein (euro 36) en de Soin Eblouissant Getinte Zelfbruinende Verzorging Benen van L’Oréal Sublime Bronze (euro 15,99).

Goed om te weten: voor een mooie avondteint kunt u een droge olie aanbrengen, zoals L’Huile du Voyageur van Guerlain (euro 53,14) of l’Huile Prodigieuse Or van Nuxe (euro 27,50 voor 50 ml). n

Info: in de apotheek of parfumerie – J. Frieda, Garnier, L’Oréal en Nivea in de warenhuizen- Payot en Pierre Ricaud in de schoonheidssalons.

Virginie Draelants

Partner Content