Zet de erfbelasting na een bankgift schaakmat

Wie na een bankgift geen schenkbelasting wil betalen, in de hoop dat de schenker nog drie jaar blijft leven, kan het risico op plots overlijden nu verzekeren door een suddendeath-verzekering af te sluiten.

Een bankgift is een eenvoudige en goedkope manier om te schenken. Je schrijft een som geld of effecten over naar de rekening van je (klein)kind en je legt dit vast in een eenvoudig bewijsdocument. Maar als de schenker binnen de drie jaar na de bankgift overlijdt, wordt het geschonken bedrag toch nog bij de nalatenschap gevoegd en moet er erfbelasting op betaald worden, die tussen grootouders en kleinkinderen kan oplopen tot 27% (Vlaanderen) of 30% (Brussel en Wallonië).

Plots overlijden

Je kan dit risico vermijden door onmiddellijk na de schenking of wanneer de schenker ziek wordt, de bankgift te registreren en 3% schenkbelasting te betalen (3,3% in Wallonië). Minder bekend is dat je ook een suddendeathverzekering kan afsluiten. Daarmee dek je de erfbelasting af voor het geval de schenker plots overlijdt door bijvoorbeeld een (verkeers) ongeval, een hartinfarct, een beroerte, enz. Let wel, enkel het risico op plots overlijden wordt geneutraliseerd, want enkel dan kan je de schenking niet meer tijdig registreren tegen 3% (of 3,3%).

Wat kost dat?

Stel, je bent 67 jaar en je schenkt via een bankgift €100.000 aan je zoon. Kom je al binnen de 3 jaar te overlijden, dan moet je zoon op deze bankgift gemiddeld 25% erfbelasting betalen, als je ook nog ander vermogen hebt. Wil je die 25% (€25.000) voor 3 jaar afdekken via een suddendeath-verzekering, dan betaal je bij een goeie verzekeraar €500 tot €1.000 of 0,5% tot 1% van het bedrag van de bankgift. Dat is een pak goedkoper dan wanneer 3% schenkbelasting (€3000) moet worden betaald. Hoe jonger de schenker, hoe goedkoper de verzekering. Een 60-jarige zal in ons voorbeeld €500 of minder betalen voor 3 jaar of 0,5% van de bankgift van €100.000.

De schenker moet wel een medische vragenlijst invullen en bij grote bedragen een onderzoek ondergaan. En de meeste verzekeraars verzekeren slechts tot de leeftijd van 70 jaar. Doe je echter een bankgift aan een neef of nicht, dan is de verzekering niet meer interessant omdat de af te dekken erfbelasting dan veel hoger ligt en dus ook de premie. Je kiest dan beter voor een registratie aan 7% (7,7% in Wallonië).

Erfgenamen aan zet

Het lijkt logisch dat je zelf die verzekering afsluit, maar toch doe je dat beter niet. Want je erfgenamen (je kinderen) krijgen bij jouw overlijden van de verzekeraar een uitkering waarvoor ze zelf niet hebben betaald en waar ze dus erfbelasting op moeten betalen. Betaalt je erfgenaam de verzekering zelf, dan moet hij op de uitkering nadien geen erfbelasting betalen, vermits hij zelf de polis heeft bekostigd. Hij zorgt wel best voor de nodige bewijzen dat hij de premie effectief zelf heeft betaald, bv. door het bewijs van de overschrijving vanaf zijn eigen rekening te bewaren.

JOHAN ADRIAENS, ESTATE PLANNER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content