Bescherm uw computer tegen diefstal

Voor dieven zijn computers aantrekkelijke prooien: kostbaar en makkelijk mee te nemen. Genoeg redenen om uw computer fysiek te beschermen.

De meest voor de hand liggende manier om uw computer te beschermen tegen diefstal, is ervoor te zorgen dat hij niet zo makkelijk mee te nemen is. Er bestaan veel verschillende soorten kabels, sloten en klemmen tegen diefstal. De meest courante zijn speciale staalkabels met een plastic beschermingslaag. Aan het ene uiteinde van de kabel zit een slot dat in een daarvoor bestemde sleuf in de computer gestoken kan worden.

Het andere uiteinde van de kabel wordt verbonden met bijvoorbeeld een buis van de centrale verwarming. Dit soort kabels hebben als voordeel dat u ze makkelijk op verschillende plekken kunt gebruiken. Vooral erg handig voor laptops.

Deze kabels kunnen natuurlijk wel met enige moeite doorgeknipt worden. Maar aangezien dieven het graag makkelijk hebben en ook niet van beschadigde apparatuur houden, kan zo’n kabel al een goed preventiemiddel zijn. Sloten met een cijfercombinatie zijn iets veiliger dan sloten met een sleutel (handige dieven blijken erin te slagen om deze ook zonder sleutel open te krijgen).

Een andere methode om uw computer op zijn plaats te houden, is het vastmaken aan een bureau met een locksysteem. Hierbij wordt een speciale voet vastgezet op een bureau met behulp van zeer krachtige lijm. De computer wordt in de voet bevestigd en vastgemaakt met een slot. Hij is dan bijna niet meer los te krijgen. Helaas zit u vervolgens wel altijd met een computerlock op uw bureau, ook als u die niet meer nodig heeft voor uw computer. Voorbeelden van kabels, klemmen en locks vindt u op www.securitywebshop.nl, www.secuplus.com en www.overtoom.be .

Voor een laptop, die u regelmatig meeneemt, zijn er speciale koffers te koop die beschermen tegen beschadiging en diefstal. U vindt ze onder andere op www.steelbag.nl. Ze zijn gemaakt van aluminium of een combinatie van aluminium en staal, en voorzien van sloten met een sleutel of een cijfercode. Zo’n laptopkoffer heeft een kabel waarmee u hem kunt verankeren aan de carrosserie van uw wagen bijvoorbeeld..

Markeren en volgen

Het is verstandig uw computer te markeren als uw eigendom, zodat het moeilijker wordt voor een dief om het apparaat door te verkopen. En makkelijker voor de politie om u uw eigendom terug te bezorgen. Het markeren kunt u doen aan de hand van een plaatje, dat met behulp van zeer sterke lijm muurvast wordt aangebracht op uw computer. Een voorbeeld is het plaatje van Stoptrack: www.stoptrack.com. Zo’n markeringsplaatje heeft een unieke cijfer- en streepjescode zodat bij diefstal of verlies uw computer altijd geïndentificeerd kan worden als uw bezit. Bij een poging om het plaatje te verwijderen, blijft er een opdruk op de computer achter met de mededeling dat de computer gestolen is, plus de code en een telefoonummer om de diefstal aan te geven.

Er bestaat ook software zoals LaptopAlarm dat u op uw laptop installeert om deze te beveiligen tegen diefstal. Wanneer iemand probeert uw laptop af te sluiten, de stroomtoevoer uit te schakelen of uw usb-muis uit de aansluiting haalt, zal door de luidsprekers van uw computer een luid alarm afgaan, zelfs wanneer het geluid van uw computer gedempt is. Het is echter van groot belang dat u een Windows aanmeldwachtwoord instelt. LaptopAlarm gebruikt dit namelijk voor de vergrendeling van de laptop. U kan LaptopAlarm onder meer hier downloaden.

Een ander middel om een laptop na een diefstal terug te vinden, is een traceersysteem. Het bedrijf Orbicule heeft dit ontwikkeld voor Mac-producten zoals Macbook, iPhone en iPad. U installeert een onzichtbaar stukje software op uw Mac dat zich in het systeem nestelt. Wanneer uw laptop gestolen is, activeert u de software via een webpagina. Als uw laptop daarna contact maakt met het internet worden IP-adres, locatie en gewijzigde bestanden doorgegeven. Hiermee kan u dan naar de politie gaan die aan de hand van de gegevens uw laptop kan terugvinden. Orbicule kost een kleine 40 euro.

Er bestaat echter een gratis alternatief! Met Prey krijgt u alle functies die Orbicule biedt maar dan in een gratis opensource pakketje dat ook bruikbaar is met Windows en Linux. Prey is dus een echte aanrader voor elke laptop of zelfs desktop. Het is maar een kleine moeite om het te installeren en het kan u veel kosten besparen in geval van diefstal. Te downloaden op http://preyproject.com/

Een andere optie is de GPS Mini Tracker, die u onder andere kunt kopen bij www.securitywebshop.nl. Dit apparaatje van 4 bij 7 cm verbergt u in uw computer. Mocht de computer gestolen worden, dan belt u het nummer van de tracker met uw gsm. Deze geeft op het scherm van uw gsm of via een verbonden computer, op een kaart precies aan waar de Mini Tracker -en dus uw computer- zich bevindt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content