© Getty Images/iStockphoto

De verschillende e-bookformaten

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

E-books of gedigitaliseerde versies van een kunnen in verschillende bestandsformaten worden aangeboden. Stilaan zijn er gelukkig een beperkt aantal formaten komen bovendrijven, die nu op alle courant in België verkochte e-readers kunnen worden gelezen. Een overzicht.

Pdf-formaat

Een eerste formaat dat je allicht al kent, is het pdf-formaat van Adobe. Pdf staat voor Portable Document Format. Het is een bestandsformaat waarmee afbeeldingen, lettertypen en de lay-out van elk willekeurig bronbestand behouden blijven, ongeacht het programma of het platform waarmee het document is gemaakt. Een pdf kan je op elke computer openen, ongeacht het besturingssysteem. Het enige wat je nodig hebt is de juiste software, een zogenaamde PDF-reader, zoals Adobe Reader. Een pdf is minder geschikt voor e-readers, omdat het niet flexibel is, je moet het per volledige pagina bekijken, maar de meeste readers kunnen ze wel openen.

Het ePub-formaat

Dit is veruit het meest voorkomende bestandsformaat voor e-books in ons land. De term ePub is een afkorting van Electronic Publication en werd ontwikkeld door het International Digital Publishing Forum (IDPF). Een voordeel van een ePub-bestand is dat de tekst zich automatisch aanpast aan het formaat van het beeldscherm (‘reflowable content’). In het geval van een klein beeldscherm wordt de tekst kleiner of krijg je minder zinnen te zien. Het omgekeerde gebeurt logischerwijze met een groot scherm. Bij een pdf-bestand is dat niet mogelijk, vandaar dat het minder geschikt is voor e-readers.

Amazon, het buitenbeentje

De Kindle e-readers van Amazon kunnen geen ePub-bestanden openen, maar enkel e-books lezen in het MOBI- of AZW-formaat.

MOBI is één van de eerste bestandsformaten ontwikkeld voor e-books, door het Franse bedrijf Mobipocket SA, dat in 2000 is opgericht. In 2005 werd Mobipocket opgekocht door Amazon.

AZW is gebaseerd op het MOBI-formaat, maar waarbij de DRM op een andere wijze wordt toegevoegd. DRM staat voor Digital Rights Management, een techniek om auteursrechten van werken (bijvoorbeeld muziek, afbeeldingen, teksten, computer games) digitaal te beheren. Voor jou komt het inde praktijk neer op een kopieerbeveiliging. AZW is een gesloten bestandsformaat. Dit betekent dat het eigendom is van Amazon en dat e-books in het AZW-formaat alleen op Amazon-producten zoals de Kindle e-readers kunnen gelezen worden.

Platte tekst

Zowat elke e-reader kan ook teksten aan in het txt-formaat, maar dat is een (oud) bestandsformaat waarin alleen platte tekst wordt opgeslagen.

De verschillende e-bookformaten
© G.F.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content