Grote bestanden uitwisselen via internet

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Een filmpje, muziek, uw vakantiefoto’s,... grote bestanden verzenden via e-mail is niet altijd gemakkelijk, soms zelfs onmogelijk. Tenzij u gebruik maakt van één van de gratis webdiensten die omvangrijke bestanden voor u verzenden.

Inhoud:

Het verzenden van grote bestanden via e-mail geeft wel eens problemen. Een aantal mailproviders stelt grenzen aan de grootte van de bijlagen die u kunt versturen. En anderzijds hebben mailboxen haast altijd een macimum opslagruimte zodat het kan zijn dat uw mail te zwaar is om door de persoon aan wie u de mail zendt, te worden ontvangen. Als u foto’s of filmpjes wilt verzenden, wordt u wel eens vaker met deze grenzen geconfronteerd dan u lief is.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig meerdere online diensten waarmee u gratis bestanden kunt versturen die te groot zijn om te mailen. Ze werken haast allemaal via hetzelfde principe: u surft naar de website van de aanbieder, u laadt het bestand dat u wilt verzenden op en geeft aan naar wie het moet verstuurd worden. De ontvanger krijgt een mail met een link waar hij of zij het bestand binnen een (beperkt) aantal dagen kan downloaden. Na afloop van die periode wordt het bestand verwijderd.

Yousendit.com

YouSendIt was een van de eerste websites die deze gratis service leverde. De procedure is bovendien uiterst eenvoudig. Met de dienst van YouSendit kunt u gratis bestanden doorsturen van maximaal 100 MB. Nog grotere bestanden zijn ook mogelijk (tot 2 GB), maar dan tegen betaling.

Het versturen van deze bestanden gaat niet via uw e-mailprovider, maar rechtstreeks via de website. Als verzender geeft u op de website het e-mailadres op van de persoon naar wie u een bepaald bestand wel sturen. Vervolgens selecteert u het bestand op uw computer. Het bestand in kwestie wordt dan opgeladen naar de server van Yousendit.

De ontvanger krijgt vervolgens een e-mail die een hyperlink bevat. Door gewoon op deze link te klikken kan hij uw bestand downloaden. Hiervoor krijgt hij zeven dagen de tijd. Na die periode wordt het bestand automatisch van de server verwijderd.

U vindt deze service op www.yousendit.com

Verzend.be

Ook deze website biedt u de mogelijkheid gratis bestanden te delen met familie, vrienden, kenissen en collega’s.

U kunt om het even welk bestandstype uploaden; mp3, films, documenten, pdfs, PowerPoints tot 1 GB.

Bestanden die 30 dagen inactief blijven worden automatisch verwijderd.

Meer info op www.verzend.be

Box.net

Met deze service kunt gratis bestanden verzenden tot 1 GB groot.

Om gebruik te kunnen maken van Box.net moet u een account aanmaken. U krijgt daarna per e-mail een bevestiging en dan kunt u meteen beginnen.

Zodra u bent ingelogd, ziet u 5 tabbladen. Via de eerste tab ‘My Files’ kunt u mappen aanmaken en bestanden uploaden. Deze twee opties staan rechts bovenaan het scherm.

Klik op ‘Upload new files’. U krijgt nu de mogelijkheid om op twee verschillende manieren bestanden up te loaden. De eerste methode is door te klikken op ‘Add files’. Er opent een venster waarin u één of meerdere bestanden kunt selecteren. Daartoe klikt u op ‘Open’ en daarna op ‘Upload’. De bestanden worden geupload.

De tweede manier is de ‘Drag and drop’-methode. Kiest u deze methode dan verschijnt er een nieuw venstertje (hier is wel een Java plugin voor nodig). Via de verkenner sleept u de bestanden die u wilt verzenden naar dit venster. Vervolgens klikt u op ‘Upload’ en de bestanden worden naar de server opgeladen.

Bij ‘My Files’ ziet u bij elke map rechtsboven een klein pijltje naar beneden staan. Als u daarop klikt, krijgt u meerdere opties. Er zijn twee manieren om uw bestanden door te sturen. Klikt u op ‘Get public link’ dan krijgt u een popup te zien met een link die u via uw klassieke e-mailprogramma verzendt de persoon met wie u de map wilt delen.

De andere manier is door te klikken op ‘Share’. Vervolgens geeft u één of meerdere e-mailadressen op. Vervolgens klikt u op OK. De opgegeven e-mailadressen ontvangen automatisch een mail met een link die toegang geeft tot de map in kwestie.

Deze dienst vindt u op www.box.net

Gigasize.com

En nog een laatste (er bestaan er nog tal van andere, met kleine varianten) online service waarvan u gratis gebruik kunt maken voor het verzenden van grote bestanden is Gigasize.com. Deze service is gratis voor bestanden tot 300 MB per bestand. De bestanden blijven gedurende 45 dagen bewaard op de server van de aanbieder. Tegen betaling kunt u veel grotere files uploaden en die voor onbepaalde tijd op de server van Gigasize laten staan.

Meer info: www.gigasize.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content