© Getty Images/iStockphoto

Hoe wordt een e-book beschermd?

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Ook bij e-books moeten de rechten van de auteur en de uitgeverij vanzelfsprekend gevrijwaard blijven. Hoe gebeurt dat?

E-books worden tegenwoordig op twee manieren beschermd: met een DRM of met een veel gebruiksvriendelijker social DRM of watermerk. DRM staat voor Digital Rights Management.

Wat is een DRM?

DRM voorkomt het ongeautoriseerd kopiëren en verspreiden van e-books. Met dit systeem kan je je digitale boek op drie verschillende toestellen die u op voorhand daartoe hebt gemachtigd. Je e-book per mail verzenden, afdrukken of kopiëren is niet mogelijk.

Als je een boek hebt gedownload dat beschermd is door DRM, krijg je bij het e-book een vergunning in de vorm van een .acsm-bestand. Je hebt dan de gratis software Adobe Digital Editions (ADE) nodig om het door een DRM beschermd e-book aan je e-reader te kunnen toevoegen.

Je moet dus eerst ADE op je computer installeren, een Adobe ID aanmaken, je computer machtigen, je e-reader bij Adobe autoriseren,... Allemaal best omslachtig en daarom zijn de meeste uitgeverijen overgestapt op de bescherming van hun e-books met een social DRM of watermerk.

Watermerk of social DRM

Social drm is een markering die zichtbaar, onzichtbaar of op beide manieren wordt aangebracht in e-bookbestanden met de bedoeling de illegale verspreiding van een e-book te voorkomen. Technisch gezien kan je e-books onbeperkt kopiëren. Maar door het watermerk kan de oorspronkelijke koper steeds worden achterhaald. Je denkt dus best twee keer na voor je een aangekocht e-book zomaar doorgeeft. Die kopie kan immers een eigen leven gaan leiden, maar op elke kopie blijven wel jouw gegevens, zichtbaar of onzichtbaar, staan. Als het door jouw aangekochte e-book later via illegale kanalen verspreid wordt, is het gemakkelijk te achterhalen dat jij de oorspronkelijke koper bent en ben je dus strafbaar.

Het watermerk wordt aan het e-book toegevoegd op het moment van de aankoop. Als het om een onzichtbaar watermerk gaat, merk je daar niets van. Het gaat dan om een onzichtbare code die aan het boek wordt meegegeven. Bij een zichtbaar watermerk kan jouw naam of e-mailadres of een specifieke code op het bestand staan, soms op de eerste, soms op de laatste pagina, soms op allemaal, dan verschilt van verkoper tot verkoper.

Mag je deze e-books dan helemaal niet kopiëren. Jawel, zelfs onbeperkt, zolang het maar voor eigen gebruik blijft. Je mag ze dus op meerdere computers, tablets, e-readers plaatsen zolang die van jouw of je gezinsleden zijn. Je kan er ook gerust een back-up van maken op een externe harde schijf, zolang die in jouw bezit blijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content