Uw agenda online beheren en delen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

U beheert misschien reeds uw agenda in Outlook. Maar wat als u die wilt raadplegen en niet thuis bent? Of uw kinderen wonen een eind van u af en klagen dat ze u zo moeilijk kunnen bereiken. Opgelost als ze even kunnen meekijken in uw agenda!

Inhoud:

De Google Agenda

Een bekende online agenda is die van Google (http://calendar.google.com). Met deze gratis service kunt u al uw afspraken beheren en familie en vrienden via e-mail uitnodigen voor allerlei activiteiten die u organiseert. Het enige wat u nodig hebt, is een gratis Google-account, met andere woorden: u moet zich eerst registreren bij Google.

Met Google Agenda kunt u al uw afspraken bijhouden: verjaardagen, bijeenkomsten, wedstrijden van de (klein-)kinderen, doktersafspraken,... Afspraken en uitnodigingen kunnen eenvoudig worden toegevoegd en met vrienden en familie worden gedeeld (of juist privé gehouden). Dit maakt het organiseren en coördineren van alle drukke bezigheden binnen een gezin of – nog ruimer – een familie plots een stuk eenvoudig.

Google Agenda heeft, naast het bijhouden van al uw afspraken en belangrijke data, meerdere functies om dit allemaal in goede banen te leiden:

  • Agenda’s delen: maak een familieagenda en deel deze met iedereen zodat agenda’s gemakkelijk kunnen vergeleken worden. Maar u hoeft uw privacy niet helemaal op te geven. U bepaalt zelf hoeveel u deelt met anderen en met wie u het deelt.
  • Uitnodigingen: u kunt eenvoudig uitnodigingen maken voor afspraken, deze naar uw vrienden of familie sturen en vervolgens hun antwoorden en commentaren bijhouden, allemaal op dezelfde plaats. Uw vrienden kunnen uw uitnodigingen ook ontvangen en beantwoorden zelfs als ze zelf geen gebruik maken van Google Agenda.
  • Zoeken: U kunt openbare agenda’s doorzoeken om meer over nieuwe interessante gebeurtenissen of evenementen te weten te komen en deze vervolgens toevoegen aan uw eigen agenda.
  • Herinneringen: U kunt herinneringen via e-mail of tekstberichten op uw gsm ontvangen voor al uw afspraken. U kan ook verschillende soorten herinneringen instellen. Uw afspraak bij de dokter is misschien van een andere aard dan de verjaardag van een verre vriend. Google Agenda kan u meldingen sturen over aankomende afspraken, nieuwe, gewijzigde en geannuleerde uitnodigingen, antwoorden op uitnodigingen, of u han zich elke ochtend uw dagelijkse agenda laten toesturen.

Familieagenda

Een andere gratis service voor het bijhouden van een familieagenda is het Nederlandse Family+Friends (www.familyware.nl). Ook hier is de basis vanzelfsprekend het bijhouden van al uw afspraken en die van uw gezins- of familieleden. Daarnaast is er een verjaardagskalender voorzien. Dus geen excuses meer als u iemands verjaardag vergeten bent!

Family+Friends houdt ook een afsprakenhistorie bij, zowel in de online agenda, als in uw online adresboek. Handig om snel even op te zoeken wanneer u ook al weer voor het laatst uw vrienden in Mechelen op bezoek bent geweest.

Maar er zijn ook extra’s voorzien zoals het bijhouden van uw administratie, het aanmaken van een fotoalbum, het bijhouden van een adresboek, het opslaan van waardevolle documenten in een kluis.

Praktisch moet u zich eerst (gratis) aanmelden op de website van Family+Friends. Zodra u op de startknop klikt leidt een hulpprogrammaatje u langs de belangrijkste stappen. Eerst bepaalt u hoe u de familieagenda wilt gebruiken: alleen, met uw partner, met het hele gezin,... Daarna geeft u alle adresgegevens in. En dan kan u aan de slag met uw agenda.

De diverse bijkomende functie van Family+Friends worden aangegeven met icoontjes. Een klik op zo’n icoontje volstaat om op een uitlegscherm terecht te komen. Om kennis te maken met een nieuwe functie klikt u op ‘Hoe werkt het?’ en vervolgens op ‘Bekijk de demo’. Alles wordt meteen duidelijk. U hoeft enkel nog op ‘Start hier’ te klikken om te beginnen. U bepaalt zelf of u deze bijkomende functies wilt gebruiken of niet. Bovenaan in het hoofdscherm klikt u op ‘Persoonlijke voorkeuren’. Vervolgens haalt u u de vinkjes weg bij de functies die u niet interesseren. Ook de kleuren van uw agenda en het lettertype kan u bij uw persoonlijke voorkeuren instellen.

Uw Outlookagenda online

U bent reeds goed vertrouwd met de agenda in Outlook en heeft geen zin om al uw afspraken opnieuw in te voeren in één van eerder genoemde agenda’s om ze online te kunnen raadplegen? Geen nood. Met Google Calendar Sync kunt u heen en weer synchroniseren tussen uw Outlookagenda en uw Google Agenda op het internet.

Google Calendar Sync werkt onder Windows XP en Windows Vista en hoewel het een Engelstalig programma is, kan het perfect overweg met Nederlandstalige versies van Outlook. Eerst moet u het Google Calendar Sync programmaatje downoaden op uw computer. Dit doet u door op http://dl.google.com/googlecalendarsync/GoogleCalendarSync_Installer.exe te klikken. Om het programma te starten klikt u op het icoontje en geeft u uw gebruikersnaam en wachtwoord in van uw Google-account. U kunt kiezen of u in twee richtingen synchroniseert (het meest gebruikelijk) of enkel van Outlook naar Google Agenda of omgekeerd. Al uw afspraken zullen voortaan netjes in uw Outlookagenda en in uw Google Agenda op het internet terug te vinden zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content