© BELGA

Veilig mobiel bankieren

Steeds meer Belgen bankieren met de smartphone of tablet. Vorig jaar zijn er 1,1 miljoen nieuwe klanten voor mobiel bankieren bijgekomen, tot een totaal van 3,19 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van bankenfederatie Febelfin. Met volgende tips doe je dat zo veilig mogelijk!

De opmars van mobiel bankieren is indrukwekkend: in 2013 waren er nog maar een miljoen klanten. “De Belg kiest er echt voor. Het is eenvoudig in gebruik en dient voor het checken van de rekening maar ook om betalingen uit te voeren”, zegt Febelfin-voorzitter Rik Vandenberghe.

De banken maken zich sterk dat de veiligheid van hun apps verzekerd is omdat alle verbindingen tussen je toestel en de banksystemen via beveiligde kanalen verlopen. Ook wachtwoorden en data worden nooit op het toestel zelf opgeslagen. Maar doordat je geen gebruik maakt van een kaartlezer, is er in dit systeem toch één controle minder ingebouwd. Wees dus ook hier op je hoede en neem een aantal basisregels in acht:

  • Beveilig je smartphone met een pincode. Activeer ook de automatische vergrendeling, zodat je smartphone na een tijd van inactiviteit uitvalt en je opnieuw een code moet ingeven.
  • Bij smartphones kan je het toestel ook vanop afstand blokkeren en alle gegevens wissen wanneer je toestel gestolen wordt. Dan moet je dit veiligheidssysteem vooraf wel activeren.
  • Log na het gebruik van een app altijd bewust uit, ook al valt de verbinding meestal uit als je de app even niet gebruikt.
  • Let erop dat niemand over je schouder meekijkt als je je pincode intikt.
  • Download je app altijd van de officiële stores – Google Play, App Store of Windows Store -, dan weet je zeker dat je geen nepapp hebt binnengehaald.
  • Zorg ervoor dat het wifinetwerk dat je gebruikt beveiligd is, wat bekent dat je meestal een wachtwoord nodig hebt om toegang te krijgen, of gebruik het mobiele 3G- of 4G-netwerk.
  • Is je smartphone gestolen of heb je hem verloren, bel dan meteen naar de helpdesk van je bank om de toegang tot je app te laten blokkeren.
  • Zorg ervoor dat je het besturingssysteem van je smartphone regelmatig updatet.
  • Kies geen te makkelijke pincode of wachtwoord en check regelmatig je bankrekening via de app, zodat je snel kan reageren als je iets verdachts opmerkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content