© iStock

Vlaming staat open voor nieuwe technologie maar is bezorgd over privacy

70% van de Vlamingen vindt dat technologie een grote rol in hun leven speelt. Wel vreest twee derde van de ondervraagden voor privacy problemen.

Uit een bevraging bij 1.000 Vlamingen van Voka en onderzoekbureau iVox blijkt dat 70% van de Vlamingen vindt dat technologie een grote rol in hun leven speelt. Voor jongeren is dat zelfs 80%. Het vertrouwen in technologie is ook groot. 70% meent dat technologie belangrijke problemen kan oplossen. Opvallend hier is dat ouderen een groter geloof in technologie hebben dan jongeren. Driekwart van de Vlamingen is op de hoogte van de nieuwste technologische trends. Het gebruik van de technologieën varieert sterk.

Boekje lezen tijdens het rijden

De bevraging bekeek ook hoe open Vlamingen staan tegenover nieuwe technologieën. Maar liefst driekwart wil wel met een elektrische wagens rijden. Bij jongeren is dat zelf 83%. Ook opvallend is dat jongeren zich – veel meer dan ouderen – met andere dingen zouden bezig houden dan met de weg indien auto’s automatisch zouden rijden. Nog grote verschillen tussen jongeren en ouderen vallen op te meten bij het gebruik van robotica. 60% staat open om meer robotica in het huishouden te gebruiken. Bij jongeren is dat maar liefst 3 op 4.

Gevaar voor privacy

Een groot aantal Vlamingen vreest wel dat de nieuwe technologie een gevaar voor de privacy vormt. Tweederde vreest hiervoor. Er zijn hier geen leeftijdsverschillen.

Wel is er een verschil in de bereidheid om privacy op te geven voor een betere dienstverlening. Ouderen zijn hier meer toe bereid dan jongeren. Die ouderen vertrouwen de overheid ook beter als het over het opslaan van gegevens gaat.

Jongeren zijn dus duidelijk kritischer over privacy dan ouderen. Ze kennen de technologie beter, waardoor ze ook de gevaren beter zien.

Virtual reality

43% van de Vlamingen geeft aan dat ze nieuwe producten met een virtual reality bril willen uittesten, bij jongeren is dat maar liefst 60%. Dat is een interessante vaststelling voor producenten en verkopers van traditionele producten. Virtual reality applicaties zullen een grotere rol in het verkoopsproces gaan spelen.

38% van de Vlamingen gaat zover zich bereid te verklaren om een chip te laten inplanten die de gezondheid constant opmeet. Jongeren zijn daartoe meer bereid maar staan wel veel kritischer dan ouderen wanneer het gaat over het doorsturen van die info naar derden. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content