© Getty Images/iStockphoto

Wanneer cybercriminelen zoekmachines misbruiken

Zoekmachinefraude is in opmars. Naast het typische phishingbericht in je mailbox of via SMS, proberen cybercriminelen ook zoekmachines op het internet als bondgenoot te gebruiken om je naar een valse website te leiden.

Febelfin waarschuwt voor deze vorm van oplichting en geeft het stellige advies om nooit via een zoekmachine naar een internetbankwebsite te navigeren.

Zoekmachinefraude: hoe werkt het?

Zoek je via een zoekmachine (bijvoorbeeld Google, Yahoo, Safari, Bing...) naar de internetbanking website van jouw bank, dan kan je naar een valse website worden geleid. Klik je hierop en geef je op de valse bankwebsite (die er kan uitzien als een perfecte kopie van de echte bankwebsite) jouw bankgegevens en geheime code in, dan geef je de online oplichters toegang tot je rekening.

Tips om je te beschermen

Banken en het Cybersecurity Centrum België (CCB) trachten zo snel mogelijk verwijzingen naar frauduleuze telefoonnummers of websites in de zoekmachines te laten weghalen. Maar oplichters zitten niet stil en vrij snel kan er natuurlijk een nieuw frauduleus telefoonnummer of een nieuwe frauduleuze website online staan. Daarom volgende tips:

  • Wees waakzaam.
  • Voor internetbankieren, is het raadzaam om nooit een zoekmachine te gebruiken.
  • Ga ook nooit via een link naar je bankwebsite. Typ altijd zélf het adres van je bankwebsite in je browser, of voeg dit toe aan jouw favorieten.

Toch in de val gelopen?

Volg dan onmiddellijk deze stappen:

  • Bel Card Stop op 078 170 170 om je bankkaart te blokkeren.
  • Neem zo snel mogelijk contact op met je bank om je bankapplicaties te blokkeren of doe dit via de website van Cardstop
  • Dien een klacht in bij de politie.

Bron: Febelfin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content