Advertorial

Thuin - hangende tuinen © SoJibs.be

8 culturele pareltjes in Wallonië

Veel steden in Wallonië borrelen van kunst en cultuur. De middeleeuwse geschiedenis, het rijke patrimonium en de natuur gaan er naadloos in elkaar over. Elk van deze charmante steden heeft zijn eigen identiteit, zijn schatten, zijn charmes, zijn curiosa... Eén ding hebben ze gemeen, je wordt overal met open armen ontvangen!

In de Laars van Henegouwen vind je Thuin, het stadje met de hangende tuinen. Zowel de tuinen als de steegjes eromheen zijn erkend als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Het Belfort, Unesco-werelderfgoed, torent hoog boven de stad uit. De kunstroute Fluide zorgt voor een frisse wind in een middeleeuws decor. Hedendaagse kunstenaars gaan er in dialoog met de stad en het erfgoed.

Een minder bekende stad is La Louvière. Het paradepaardje van de stad isKeramis, het Centrum voor Keramiek van de Federatie Wallonië-Brussel. Dit museum vind je op de site van de oude faiencefabriek Boch, een industriële parel. De voormalige flessenovens met hun gedurfde architectuur vormen het ideale decor voor de werken van hedendaagse keramisten.

La Louvière
La Louvière© Kéramis

Ook in Rochefort valt er van alles te beleven. Het Gallo-Romeinse Archéopark Malagne en de Grot van Lorette zijn verborgen pareltjes. Nagenieten kan bij een heerlijke trappist, gebrouwen in de Abdij van Notre-Dame de Saint-Remy.

In Bouillon komen liefhebbers van geschiedenis en natuur aan hun trekken. Het versterkte kasteel – ooit de thuisbasis van Godfried van Bouillon – is een van de opmerkelijkste burchten van Europa. Bezoek zeker ook het Hertogelijk Museum en de Archéoscope. Bouillon, gelegen in een meander van de Semois, is een wandelparadijs.

Kasteel van Bouillon
Kasteel van Bouillon© David Samyn

De streek van Bastogne is diep getekend door de Tweede Wereldoorlog. In het Bastogne War Museum kom je alles te weten over de Slag om de Ardennen. Vlakbij ligt het Memoriaal van Mardasson, gebouwd ter ere van de gesneuvelde soldaten. In de Bastogne Barracks is het Interpretatiecentrum voor WO II geïnstalleerd. Vanuit deze barak sprak generaal McAuliffe het legendarische woord ‘nuts’ uit.

In de provincie Luik zijn de zustersteden Stavelot en Malmedy de perfecte bestemming voor een weekendje weg. Stavelot straalt met zijn vakwerkhuizen, steegjes en fonteinen nog steeds een 18e-eeuwse sfeer uit. Wandel zeker tot aan de Abdij. Met zijn drie thematische musea (de geschiedenis van het oude Prinsdom Stavelot-Malmedy, het Circuit van Francorchamps en Guillaume Apollinaire) is het uniek in de wereld. In het voormalige klooster van Malmedy is tegenwoordig het Malmundarium gevestigd, een cultureel en toeristisch centrum dat de geschiedenis van de stad evoceert. Je leert er alles over de oude industrieën (leerlooierijen en papierfabrieken) en het carnaval.

8 culturele pareltjes in Wallonië
© Abbaye de Stavelot

En wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoekje aan Waterloo? Neem een duik in de geschiedenis en bezoek het Wellingtonmuseum, het Mémorial 1815 en het laatste hoofdkwartier van Napoleon. Natuurlijk kan een beklimming van de heuvel met de Leeuw van Waterloo niet ontbreken. Daarna snak je ongetwijfeld naar een lekker stuk suikertaart. Het recept is meer dan 100 jaar oud. Ook dat is cultuur!

Op zoek naar inspiratie? Ontdek 23 charmante steden in Wallonië.