Advertorial

© S Antimanto

Goddelijk lekker: 5 culinaire hotspots in Griekenland

Het geheim van een lang en gezellig leven? Eet als een Griek! Kreta heeft volgens wetenschappers het gezondste dieet ter wereld, maar ook tijdens de andere etappes van onze Ronde van Griekenland komen voedzaamste lekkernijen op tafel. Reis je mee?

Thessaloniki: lekkers uit alle windstreken

Thessaloniki ligt aan een baai met uitzicht op de Olympus, waar de Griekse goden verbleven. In de eeuwenoude haven zijn de lekkerste tradities komen aanwaaien uit alle windstreken. Bakkerijtjes verkopen knapperige bougatsa, bladerdeeggebakjes met vanilleroom waarin je al kon bijten in het oude Constantinopel. In de historische havenwijk Ladadika waren de olijfoliehandelaars gevestigd. Vandaag struikel je er over de taverna’s, gezellige eethuizen waar je tafel snel gevuld is met heerlijke gerechten. Dezelfde overvloed vind je op de overdekte Modiano Markt: verse vis, olijven, groenten, fruit, specerijen... Zelfs goden zouden bergen afdalen om hier inkopen te doen!

Goddelijk lekker: 5 culinaire hotspots in Griekenland
© TSAFOS en iStock

Limnos: eiland van feta en honing

Elk nadeel heeft zijn voordeel, dacht Hephaistos na zijn verbanning van de Olympus. De smid-god werd met open armen verwelkomd op Limnos, een paradijselijk groen eiland in de Egeïsche Zee. Lieve mensen, gezond eten, betoverende landschappen, zandduinen, stranden... wat kan je meer wensen? De kazen van Limnos zijn legendarisch lekker, en dan niet alleen de feta. De zachte Kalathaki Limnou rijpt in de pekel en droogt in rieten mandjes. De schapen en geiten die de melk leveren, grazen vrij in de heuvels. Ook in de traditionele honing proef en ruik je de kruidenrijkdom van het eiland. De blauwe zee tovert kreeften en octopus op je bord. Daar drink je een glaasje ouzo of een eilandwijntje bij.

Goddelijk lekker: 5 culinaire hotspots in Griekenland
© L Hapsis

Rhodos: bloemen en zoetigheden

In de Griekse oudheid bewaakte een kolossaal standbeeld de haven van Rhodos. Ottomaanse, Venetiaanse, Frankische en Italiaanse veroveraars lieten hun sporen na, ook in de keuken. Bulgur, olijven, seafood en wilde planten stelen de show aan tafel. Probeer zeker pitaroudia (gefrituurde balletjes van kikkererwten en munt), vlita (stoofpotje van postelein en wilde planten) en kamilakia, de merkwaardige dolmades van Rhodos. De vulling van rijst, eieren en citroensap wordt in bladeren van cyclamen gewikkeld, de bloem die het eiland in de lente karmijnrood kleurt. Zin in zoet? Melekouni, sesamzaadjes in honing, is de oudste energiereep ter wereld.

Goddelijk lekker: 5 culinaire hotspots in Griekenland
© iStock

Kreta: overdaad schaadt niet

Het geheim van een lang en gezond leven? Eet zoals je voorouders! Dat ontdek je op Kreta. Op de 4000 jaar oude muurschilderingen van het Paleis van Knossos prijken lekkernijen die vandaag nog altijd op het menu staan. Tijd om de tafel te vullen met absurd veel bordjes of mezedes, zoals in de gezellige taverna’s van Heraklion. Aanraders? De harde schapenkaas graviera, tuinbonen met olijfolie en uien, wijngaardslakken met rozemarijn, venkeltaart, gerookt vlees. Verder: lamsvlees met gouden distel of artisjok, konijn in wijnsaus, geroosterde wilde geit en skioufihta, handgemaakte macaroni met kaas. Begin je al te watertanden? Wij ook.

Goddelijk lekker: 5 culinaire hotspots in Griekenland
© Merakos

Lefkada: mamma’s groentetaart

Het woord ‘idyllisch’ stamt uit het Grieks en past bij de zandstranden en bergdorpjes van Lefkada, een eiland in de Ionische Zee. Ieder traditioneel dorpje heeft zijn specialiteit: olijfolie, honing, salami, zoete wijn van vertzami-druiven. Englouvi wordt in een adem genoemd met zijn overheerlijke lokale linzensoort. De mamma’s van Lefkada specialiseren zich in groentetaart of ‘pita. De vulling volgt het ritme van de seizoenen: aromatische lentekruiden, rijst, courgetten, zoete pompoen... Voor Nieuwjaar schuiven ze een zoete ladopita in de oven, wat olijfolietaart betekent. Aan tafel leer je snel een mondje Grieks.

Ontdek alles over Griekenland hier.