Advertorial

© Johannes Höhn

Wandelparadijs Noordrijn-Westfalen

Noordrijn-Westfalen, net over de Belgische grens, bestaat voor meer dan de helft uit bossen, rivieren en weides. Talrijke natuurparken, steile rotsformaties zoals de Bruchhauser Steine, de machtige Rijn met Schloss Drachenburg en wandelparadijs Sauerland bezorgen je hier een echte topvakantie.

Ooit al in het Nationalpark Eifel geweest? Samen met enkele andere natuurparken beslaat het een flink stuk van het groene Noordrijn-Westfalen. Het natuurreservaat is 110 vierkante kilometer groot, en laat de natuur volledig zijn gang gaan. Daardoor vinden duizenden bedreigde planten- en diersoorten hier weer de ruimte om te groeien, en kun je zeldzame soorten zoals de zwarte ooievaar, oehoe en wilde kat spotten. Zin om zelf op verkenning te gaan? De Wildernistrail voert je in vier dagelijkse etappes te voet doorheen het hele park, van Monschau in het zuiden tot Hürtgenwald-Zerkall in het noorden. In totaal goed voor maar liefst 85 kilometer ongerept wandel- en natuurplezier.

Wandelparadijs Noordrijn-Westfalen
© Tourismus NRW e.V. – Dominik Ketz

Duisburg in het Ruhrgebied verrast je met een uitzicht van formaat: de eerste rollercoaster voor wandelaars.Als je ‘m ziet met z’n steile klim, zwenkende bochten en ferme loopings verwacht je je aan een achtbaan. Maar niets is minder waar. De Tiger & Turtle Magic Mountain is een kunstwerk van 21 meter hoog dat ’s werelds eerste rollercoaster voor wandelaars vormt. Hoe je de schijnbaar onmogelijke looping doet? Check even op YouTube!

Wandelparadijs Noordrijn-Westfalen
© Johannes Höhn

Het Sauerland of ‘land van de duizend bergen’ doet je in een andere wereld belanden. 2.711 bergen zijn zelfs meer dan vierhonderd meter hoog. Dichte bossen, majestueuze bergen en dalen, diepgroene weides en romantische vakwerkhuizen vormen een subliem wandeldecor in de ongerepte natuur. Je vindt er machtige rotsformaties zoals de Bruchhauser Steine in Olsberg. De vier steile rotsen van vulkanische oorsprong rijzen tot 92 meter de hoogte in, en vormen hét bergpanorama van het Sauerland. Tegelijk maken ze van het omringende natuurreservaat ook een mysterieuze, haast magische plek.

Wandelparadijs Noordrijn-Westfalen
© Tourismus NRW

Over fenomenale uitzichten gesproken: ken je de Biggesee al? Het natuurbelevingsgebied in het zuiden van het Sauerland ligt langs twee stuwmeren (de Biggesee en Listersee) en biedt niet alleen heel wat water- maar ook wandelplezier. Zo vind je langs de Bigge-Lister-weg (46 km) talrijke rustplaatsen en uitzichtspunten met prachtige panorama’s op het merenlandschap. Wie het wat steviger wil, komt in het Sauerland aan zijn trekken op drie lange-afstandswandelpaden waarvan de Rothaarsteig (154 km) de bekendste is. Het wandelpad heeft als bijnaam ‘de weg der zintuigen’ en rijgt adembenemende uitzichten als een parelketting aan elkaar. Uniek is ook de Wisenten-wildernis in Bad Berleburg. Sinds tien jaar leven er weer wisenten in het wild in Noordrijn-Westfalen, en deze drie kilometer lange avontuurlijke route laat je de machtige kolossen van dichtbij bewonderen.

Wandelparadijs Noordrijn-Westfalen
© Leo Thomas

Nog meer Noordrijn-Westfalen ontdekken? Surf dan naar www.nrw-vakantie.nl

Wandelparadijs Noordrijn-Westfalen